3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Öğrencilerden çifte protesto

Siirt Eğitim-Sen Şubesi Başkanlığı ile Siirt'te eğitim gören Dicle Üniversitesi öğrencileri, Şemdinli olaylarını ve Yüksek Öğretim Kurulu'nu (YÖK) protesto etmek amacıyla ellerinde pankartlarla sendika şube binasına yürüdü.

Siirt Dicle Eğitim Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 250 üniversite öğrencisi, ellerinde Kürtçe yazılı pankartlarla "düşünce ve ifade özgürlüğü isteriz", "anadilde eğitim, özgür eğitim" sloganları eşliğinde Eğitim-Sen'e yürüdü.

Sendika şube binası önünde bir basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Şube Sekreteri Saraç Sevilgen, Eğitim-Sen'in, hiç kimsenin yüksek öğrenim hakkından mahrum bırakılmadığı, yoksul ve emekçi çocukların kapılarından geri dönmeyeceği bir üniversite sistemi için mücadele ettiğini belirterek, "12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından üniversiteler üzerinde baskı yapılıyor. 12 Eylül rejiminin YÖK düzenini getirmekteki temel amacı, üniversitelerin yeni liberal politikalara uyumlu hale getirilmesi, toplumun ve bilimin hizmetinden çıkarılarak sermayeye hizmet ettirilmesidir. YÖK, kurulduğundan bugüne kadar geçen süreçte kendisine verilen bu görevi başarıyla gerçekleştirmiştir. Bu anlamda üniversiteler, zaman içinde bilim yuvaları olmaktan çıkarak ticarileştirilmiş ve sermaye için faaliyet gösteren kurumlar haline dönüştürülmüştür. Sayıları her geçen gün artan özel üniversiteler yoluyla eğitim, sermayenin eline teslim edilmiş, üniversite kapıları yoksul ve emekçi çocuklarının yüzüne kapatılmıştır. Eğitim-Sen, hiç kimsenin yüksek öğrenim hakkından mahrum bırakılmadığı, yoksul ve emekçi çocukların kapılarından geri dönmeyeceği bir üniversite sistemi için mücadele etmektedir. Topluma ve insanlığa karşı sorumlu, özerk, bilimsel ve demokratik bir üniversite talebinin gerçekleşmesi; başta YÖK ve siyasi iktidar olmak üzere, üniversiteleri birer egemenlik alanı haline getirmeye çalışan her türden yapı ve anlayışlara karşı mücadeleyle mümkündür. Hakkari Şemdinli'de yaşanan olayları kınıyor, bu tür olayların olmamasını istiyoruz" dedi.

Basın açıklamasının ardından grup, YÖK'ü alkışlarla protesto ettikten sonra olaysız şeklide dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2005 Salı 10:41:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?