4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Siirt'de Doğalgaz

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ”Siirt-Batman Doğal gaz Dağıtım Lisansı” için ihale açtı. Konuya ilişkin duyuru, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Siirt, Batman ve Kurtalan şehirlerinden oluşan “Siirt-Batman Doğal Gaz Dağıtım Lisansı” ihalesi, Doğalgaz Piyasası Kanunu ile Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, “kapalı zarf usulü ile teklif alma ve açık eksiltme” şeklinde yapılacak.

Şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı, lisans yürürlük tarihinden itibaren, lisans hükümleri dahilinde toplam 30 yıllık süre için verilecek.

İhale sonucunda dağıtım lisansı almaya hak kazanan tüzel kişi, lisans verilme tarihinden itibaren Siirt ve Batman şehirlerine ayrı ayrı BOTAŞ tarafından şehir besleme hattı yapımı sözleşmesinin imzalanmasını müteakip en geç 18 ay içinde olmak üzere herhangi bir yerleşim alanını doğal gaz dağıtım şebeke bölgesini işletmeye almak suretiyle gaz sunumuna başlayacak.

Dağıtım lisansı almaya hak kazanan tüzel kişi, lisans yürürlük tarihinden itibaren en geç 5 yıl içinde, Siirt, Batman ve Kurtalan şehirlerinden oluşan dağıtım bölgesindeki imarlı alanlar bütününde doğal gaz kullanmak isteyen her müşteriyi tesis edeceği dağıtım şebekesine bağlayacak.

Dağıtım bölgesinde serbest tüketici olmak için gereken yıllık asgari tüketim miktarı, lisans yürürlük tarihinden başlamak üzere ilk 5 yıl için 15 milyon metreküp olarak belirlendi. Bu miktar, izleyen yıllar için Kurul tarafından her yıl yeniden belirlenecek. İhale ile belirlenen “birim fiyat ve amortisman bedeli” lisans yürürlük tarihinden itibaren başlamak üzere ilk 8 yıl boyunca sabit olarak uygulanacak. Söz konusu sürenin bitiminden sonra ise her yıl kurul tarafından fiyat tavanı yöntemi ile belirlenecek.

Dağıtım lisansı ihalesine teklif verebilmek için kurumdan yeterlilik alınması şartı getirildi. Buna göre yeterlilik almak isteyen firmalar, bilgi ve belgelerini başvuru dilekçesi ile birlikte 2 Mart 2007 tarihinde saat 17.00'ye kadar Ankara Balgat 19 numarada bulunan kuruma elden teslim edecekler. Posta ile yapılan başvurular ise kabul edilmeyecek.
Bu arada, Doğalgaz Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili maddesinde, ihaleye başvuramayacağı belirtilen şirketler ile sermayesi 1 milyon YTL'nin altında kalan ve/veya Türkiye'de kurulmamış şirketler, yeterlilik için başvuruda bulunamayacaklar. Yeterlilik için başvuruda bulunacaklar, 2 Şubat 2007 tarihinde mesai saati sonuna kadar yeterlilik ile ilgili sorularını kuruma yazılı olarak iletebilecekler. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda yeterli bulunan şirketler, adreslerine yapılacak olan bildirimle, bedeli karşılığı ihale dosyası almak ve teklif vermek üzere davet edilecek. Söz konusu ihalede katılımcılardan alınacak olan geçici teminat tutarı 1 milyon ABD Doları, kesin teminat tutarı ise 2 milyon ABD Doları olarak belirlendi.
a.a
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 11:11:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?