4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Yer sıkıntısı aşılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eğitimde derslik sorununu çözmek için kiralık okul devrini başlatacaklarını açıkladı.

Siirt, ilk defa bayramda bir başbakanı ağırladı. Siirt Kültür Merkezi'nde vatandaşlarla tek tek bayramlaşan Erdoğan, gündeme ilişkin konulara değindi. Kiralık okul devrini başlatacaklarını ifade eden Erdoğan, "Özel teşebbüs, iş adamları okul yapsın biz kiralayalım. Derslik açığını bu yolla kapamayı planlıyoruz, devlet yüklü yatırımlara girip okul yapmakta zorlanıyor. Ancak kiralayabiliriz. Bu teklifimiz yabancı iş adamlarından büyük kabul gördü. Türk iş adamları da okul yapıp devlete kiralasın." dedi.

Konuşmasında Siirt'in eğitim noktasında aldığı mesafeyi rakamlarla da anlatan Erdoğan, kendi öğrenciliğinden örnekler verdi. Erdoğan, "Biz neler yaşadık bırakın kitabı teksir bile bulamazdık. Benim iki defterim vardı. Birine hızla not alır, akşam geldiğimde diğerine çekerdim. Bizim yaşadığımız sıkıntıları çocuklarımız yaşamasın diye bedava kitap uygulamasını başlattık. Bunu önümüzdeki dönem liselerde de uygulayacağız." diye konuştu.


"MİLLİ GELİRİ 10 BİN DOLARA ÇIKARACAĞIZ"


Siirt'e gelişinde yoğun sevgi gösterisiyle karşılanan Erdoğan, konuşmasının büyük bölümünü ekonomik gelişmelere ayırdı. Kendi dönemlerinde milli gelirin 2 bin 500 dolardan 5 bin dolar seviyesine çıkardıklarını kaydeden Başbakan, yeni hedefin ise 10 bin dolar olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, kişi başına 10 bin dolarlık milli geliri iktidarlarının ikinci döneminde gerçekleşeceğini aktardı.

Birlik beraberlik yönünde önemli mesajlar veren Erdoğan, "Birbirimizi sevelim. Türkiye vatandaşlığında birleşip elele vererek ilerleyeceğiz. Bu ülkeyi beraber kalkındıracağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin borcunun arttığını ancak milli gelire oranının düştüğünü vurgulayan Başbakan, önemli olanın da bu olduğunu söyledi. Erdoğan, "İktidarı devraldığımızda borcun milli gelire oranı yüzde 91,4 tü. Şimdi bu oran yüzde 57.8 e geriledi." dedi.


"BORÇ ÖNEMLİ DEĞİL, BORCU KARŞILAYABİLME GÜCÜNÜZ ÖNEMLİ"


Japonya Başbakanı Kouzumi ile arasında geçen diyaloğu aktaran Erdoğan, "Japon başbakanına 'borcunuz ne kadar' diye sordum. Dudaklarınız uçuklayacak ama, 7 trilyon dolar olduğunu söyledi. Ben de şaşırdım. Tercüme mi yanlış yapıldı diye tekrarlattım ancak gerçekten 7 trilyon dolarmış. Milli gelire oranı ise yüzde 140. Fakat Japonya bu borçla dünyanın ikinci ekonomisi. ABD de dünyanın en borçlu devletlerinden biri. Borç önemli değil borcu karşılayabilme gücünüz önemli.'' şeklinde konuştu.

''Bekara karı boşamak kolay, bunlar kuru sıkı atıyor'' sözleriyle muhalefete yüklenen Erdoğan, ''Bizde ak'a kara karaya ak demek muhalefet sanılıyor. Bu anlayıştan kurtulmamız lazım. Muhalefet beyaza beyaz, siyaha siyah diyebilmeli. Biz buna omurgalı siyaset diyoruz'' dedi.


"ERUH'TAKİ YİBO'YU BÖYLE GÖRMEK İSTEMİYORUM"


Başbakan Erdoğan, vatandaşlarla bayramlaşması öncesinde yaptığı konuşmanın önemli bir bölümünü Siirt'teki gelişmelere ayırdı. Siirt'in eğitim ve sağlık noktasında ciddi bir mesafe aldığını kaydeden Erdoğan, bununla yetinmeyeceklerini daha iyisi için çalışacaklarını vurguladı. "Eruh'taki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nu (YİBO) böyle görmek istemiyorum. Çocukların bu şartlarda eğitim görmesine izin veremeyiz. Yanına yenisini yapıp o binayı yıkacağız.'' diye konuştu.

Siirt'in derslik açığının büyük oranda kapandığını dile getiren Erdoğan, sağlık noktasında da daha önce 22 olan uzman doktor sayısının 36'ya çıkarıldığını kaydetti.

Konuşmasının bir bölümünü kuş gribine ayıran Erdoğan, sorunun abartıldığını belirtti. Doğubayazıt'ta 3 çocuğun yaşamını yitirdiğini hatırlatan Erdoğa, "Aancak panik havasının oluşturulması insanımıza zarar veriyor. Piyasaları olumsuz etkiliyor. Bu sektörden ekmek yiyen insanları düşünmemiz lazım. Panik havasının kimseye faydası yok." dedi.

Doğubayazıt'ta 3 çocukları ölen Koçyitğit ailesinden bahseden Erdoğan'ın konuşması srasında eşi Emine Erdoğan'ın gözleri doldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir başbakanın masada oturup kalamayacağını ve o devirlerin geçtiğini belirterek, "Biz o başbakanlardan değiliz" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı'nın 2. gününde Siirt'teki seçmenleriyle bir araya geldi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve eşi Emine Erdoğan'la beraber Siirt'te gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yapımı 2005 yılının sonunda tamamlanan Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün çok amaçlı salonunda düzenlenen bayramlaşma programına katıldı.

Bayram programına Siirt Milletvekili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra AK Parti Siirt Milletvekili Öner Ergenç, Öner Gülyeşil, Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, AK Parti Siirt İl Başkanı M. Şefik Erden, partililer ve çok sayıda Siirtli katıldı.

Kültür Merkezi'ndeki törende, kuş gribi konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanı ile Sağlık Bakanı'nın var güçleriyle çalıştıklarını belirten Erdoğan, kuş gribinden sadece Van'da bir aileden 3 çocuğun ebediyete intikal ettiğini söyleyerek, "Ben hayata veda eden çocukların babalarıyla görüştüm, kendilerini temkinli gördüm. Kadere boyun eğmiş bir insan. Onun dışında bir ölüm vakası yok. Bazı pozitif vakalar var, onlar da kontrol altında, iki tanesinde sıkıntı var, onlar da aşılacak" diye konuştu.

Japonya ve Çin'de de kuş gribi vakalarının yaşanmış olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu vakaların o ülkelerde çok ciddi ölçülerde meydana geldiğini ve ciddi bedeller ödendiğini ifade ederek, "Bizde o boyutta değil" şeklinde konuştu.

Kuş gribiyle ilgili panik yaşanmaması gerektiğine de işaret eden Erdoğan, bunun insanlar ve piyasalar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı. Erdoğan 'kriz masası'nın neden oluşturulmadığı konusunda da, "Kriz masası olmadığını kim söylüyor, anında kriz koordinasyon merkezini kurduk. Başbakan gelip orada bir masa kurup oturmak zorunda değil ki. Telefon niye icat edildi? Biz bilgileri oradan alıyoruz. Bizim o noktada bir sıkıntımız yok. Şu anda Tarım ve Köyişleri Bakanı'yla Siirt'teyiz, Sağlık Bakanımız Ankara'da, biz koşturuyoruz. Bir yere çakılı kalamayız ki. Biz, Türkiye'nin başbakanıyız. Biz kalkıp da eğlence merkezinde değiliz, vatandaşlarla beraberiz. Bugün Batman'a gideceğiz, orada da vatandaşlarla birlikte olacağız. Trabzon ve Rize'ye de gideceğiz, vatandaşların arasında dolaşmak zorundayız" dedi.

Erdoğan, bir başbakanın masada oturup kalamayacağını, o devirlerin geçtiğini belirterek, "Biz o başbakanlardan değiliz. Allah bizi yatakta koymasın, ayaklarımızda derman oldukça Türkiye'nin dört bir yanına koşacağız. Doğu, batı, kuzey, güney demeden koşacağız. Halkımızın arasında herhangi bir ayrımcılığa prim vermeden koşacağız" diye konuştu.

Siirtli olan eşi Emine Erdoğan'dan dolayı Siirtlilerin eniştesi ve milletvekili olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde düzenlenen bayramlaşma programında yoğun ilgi gördü. Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda yer olmayınca Başbakan'a yaklaşamayan yüzlerce Siirtli, Erdoğan ile dışarıda bayramlaştı.

Yoğun ilgiyle karşılaşan Erdoğan'ın, daha sonra basına kapalı olarak Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığı'na geçerek burada bulunan askerlerin de bayramını kutladığı öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın, buradaki programından sonra helikopterle Batman'a geçeceği bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2006 Çarşamba 17:16:29
Güncelleme :11 Ocak 2006 Çarşamba 17:26:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?