28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Sınırda kuyruklar azaldı

Irak'a akaryakıt taşıyan firmalarının alacaklarının ödenmemesinden dolayı İskenderun ve Mersin'den yüklemelerin durdurulması, Habur Sınır Kapısı'ndaka araç yığılmasını azalttı. Araç kuyruğu 35 km'den 10 km'ye düştü.

Sevkiyatın durdurulma kararı en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'de geçimini nakliyecilikle sağlayan şoförleri etkiledi.

Bölgede akaryakıt taşımacılığı ile uğraşan 25 binin üzerinde tanker bulunduğunu belirten Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ŞTSOB) Halil Balkan, "Bu durum özellikle bölgemizdeki büyük küçük bütün esnafı olumsuz yönde etkileyecek. Şoförler amansız bir çıkmaza girdi. Daha önceki zamanlarda da Türkiye ile Irak'lı yetkililer arsında bu tür sorunlar yaşandı ve çözüme kavuştu. Bu sorunun da çözüme kavuşacağına inanıyorum. Fakat aksi bir durum olduğunda bölgemizdeki binlerce insan mağdur olur." şeklinde tepki gösterdi.

Habur Gümrük Kapısı'nda Irak'a geçmek için sırasını bekleyen tanker şoförlerinden Musa Eraslan, yüklemelerin durdurulmasına sert tepki göstererek, "Habur'un kapanması ve akaryakıt taşımacılığın askıya alınması, nakliyecileri zor durumda bıraktı. Bir çok şoför arkadaş, araçların taksitlerini ödeyemedi. Yüklemelerin durdurulması borç batağındaki şoförleri tefecilerin eline düşürecek. Böyle bir durumda binlerce aile zora sokulacak." dedi.

Mersin ve İskenderun da akaryakıt dolumunun yapılmaması Habur'daki tanker kuyruğunu 30-40 kilometreden 10 kilometreye düşürdü.

Bölgede çalışılacak fabrika olmadığı için iş imkanlarının sınırlı olduğunu vurgulayan tanker şoförlerinden Ali Tunaç ise kendisi gibi binlerce kişinin bu işi yapmak zorunda kaldığını sevkiyatın durdurulmasının kendilerini çok zora sokacağını anlattı.

Akaryakıt sevkiyatın durmasının en çok kendilerini etkileyeceğini belirten Mardinli tanker şoförü Mustafa Nurdağ da "2 yıl önce bankadan kredi alarak bu tankeri aldım ve daha borcunu bitiremedim. Şimdi Irak'a sevkiyatlar durursa ben ne yaparım. Yüzlerce şoför benim durumumda. Eğer bir ay daha sevkiyat durursa bizim için çok zor olur" şeklinde konuştu.

Ayda bir defa Irak'a götürdükleri yükten kazandıkları ücret ile ailelerini geçindirdiklerini ifade eden Tanker şoförü Aydın Solmaz ise bölgede işsizliğin had safhada olduğunu, binlerce insan nakliyecilik yaparak geçindiğini söyledi.

Solmaz, sevkiyatın durmasının kendilerinin çok tedirgin ettiğini, bunun bir an önce çözülmesini beklediğini ifade etti.




.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 14:43:59
Güncelleme :27 Ocak 2006 Cuma 16:18:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?