28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Taksiciler eylem hazırlığında

Türkiye-Irak hattında uluslararası ticari taksicilik yapan şoförler, kendilerinden haksız yere alındığını iddia ettikleri günübirlik harç parası için yetkililere çağrıda bulundu.

Kamyon şoförleri, daha önce uygulanan C2 belgesi için imza kampanyası başlatırken, ticari araçlar da eylem hazırlığına başladı.

Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye ile Kuzey Irak Halil İbrahim Gümrüğü hattında çalışan uluslararası ticari taksiler, kendilerinden haksız yere harç parası alındığı gerekçesiyle yetkililere seslendi. Şoförler adına basın açıklaması yapan araç sahipleri ve Şoförler Dayanışma Derneği Başkanı Sadık Çevik, C2 uygulaması, sahte C2 belgeler ve ticari taksi sorunlarıyla ilgili yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

"Şirketler aracılığıyla verilen C2 yetki belgesinin doğurduğu sıkıntının giderilmesi, rant ve karaborsacılığın önlenmesi, Avrupa normlarında olduğu gibi araç sahiplerinin de C2 yetki belgesi alması, eski model araçların yıllardır faizle katlanan vergi borçlarının af kapsamına alınması, hükümet tarafından bir bankayla anlaşmak suretiyle mağdur bırakılmış eski model araç sahiplerine yeni imkanlar sağlaması amacıyla yeni bazı düzenlemeler getirilmek isteniyor. Ancak Irak'a yönelik uluslararası eşya taşımacılığı yapanların daha kolay uyum sağlayabilmeleri için 31 Aralık 2006 tarihine kadar geçerli olmak üzere verilen şok beyanat, Irak'a yönelik taşımacılık yapan şoförleri etkilediği kadar, bu yol güzergahında çalışan insanların aç kalması demektir. Bu uygulamanın iptali için tepki gösterip imza kampanyası başlatacağız. En büyük sorunlardan bir tanesi de; duyduğumuz kadarıyla C2 belgesine sahip olamayanların, bu kadar önem verilen ve kesinlikle şart konulan C2 belgelerini fotokopiyle çoğaltarak, C2 fotokopisiyle Habur Sınır Kapısı'ndan çıkış yapabilmesi. Bu durum, fakir insanları mağdur durumda bırakırken, C2 belgesinin ne kadar değersiz ve pasif bir belge olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum, vatandaşı sahtekarlığa teşvik ediyor. Bir diğer konu da; Türkiye-Irak arası çalışan uluslararası çalışma belgesine sahip ticari araç şoförlerinden alınmaya başlanan günübirlik harç uygulamasıdır. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Müdürlüğü'nün uyguladığı, karayoluyla uluslararası yolcu ve eşya taşınmasında, öz mal olduğu belirtilen taşıtın yetki belgesine kayıtlı olduğunu gösterir belge uygulamasının, başlangıç tarihi 2004, bitiş tarihinin de 12 Nisan 2009'u göstermesine rağmen yeni uygulamayla fona tabi tutulduğu ve böylelikle söz konusu tarihte alınan bu belgenin anlamsız hale geldiği görülmüştür."

Habur ile Halil İbrahim Gümrükleri hattında uluslararası taksicilik yapan Mehmet Selim Taşkın, konuyla ilgili olarak, artık kendilerinin de fona tabi tutulduğunu, gümrüklerden çıkış yaparken, Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınan izne göre Karayolu Ulaştırma Müdürlüğü'nün taksicilere verdiği belgelere sahip olunmasına rağmen, ödenmesi gereken 70 YTL'lik fon ödemesinin zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Her karşı gümrüğe geçildiğinde 70 YTL'lik bir fon kesildiğini aktaran Taşkın, "Bu fonun ödenmemesi için yetkililere sesleniyoruz. Burada her gün giriş çıkış yapan yaklaşık bin uluslararası ticari taksi var. Her biri bir aileye bakıyor. Eğer fon ödemek zorunda kalırsak, bir daha gidemeyiz. Zaten her seferde 30 YTL kazanıyorduk, şimdi 70 YTL ödeyeceğiz. Bu durum her seferinde bizi 40 YTL zarara sokacak ve bu nedenle artık bu işi yapamayacak duruma geleceğiz. Yetkililerden isteğimiz, bize verilen belgelerdeki şartların yerine getirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 30 Mart 2006 Perşembe 16:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?