19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Silopi'de dev kertenkeleler

Silopi'de keşfedilen ve koruma altına alınan dev kertenkelelerin halka tanıtılacağı belirtildi.

Silopi İlçesi'nde bugüne kadar toplam 4 kertenkele yakalanmış ve bunlardan biri kazı çalışmaları sırasında kepçeyle ezilerek ölmüş, 23 Aralık 2005 tarihinde canlı yakalanan ilk kertenkele ise Darıca Hayvanat Bahçesi'ne götürülmüştü. Sonradan yakalanarak Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nde bulunan Rehabilite Merkezi'nde koruma altına alınan Latince Varanus Griseus adlı dev kertenkelenin bir eşi de, yine Silopi İlçesi Çiçekli köyünde köylüler tarafından yakalanarak Silopi Belediyesi'ne teslim edilmiş ve oradan da 27 Şubat tarihinde diğer eşinin yanına nakledilmişti.

Yakalanan yeni Varanus Griseus'un 80 santimetre boyutunda olup, diğer eşiyle aynı renk ve özeliklere sahip olduğu belirtildi. Müdürlükteki odada koruma altına alınan dev kertenkelelerin Nisan ayına kadar kış uykularını rahat bir şekilde geçirebilmeleri için odaya klima taktırılarak oda sıcaklığı 4-6 derecede sabit tutuldu. Darıca Hayvanat Bahçesi'ndeki kertenkelenin de Şırnak'a getirilerek, hayvanların doğal ortamlarına salınması amaçlanıyor.

Çevre ve Orman İl Müdürü Metin Süzgeç, Nisan ayının ilk haftasında bakanlık ve İzmir 9 Eylül Üniversitesi uzmanlarınca düzenlenecek etkinliklerle halkın kertenkeleler konusunda bilgilendirileceğini söyledi. Dev kertenkeleleri özel yapılan oda içerisinde koruma altına aldıklarını ifade eden Müdür Süzgeç, "Sıcak iklim hayvanı olduğu için kış uykusundan uyandırılmamasını gerek. Nisan ayının ilk haftasında Şırnak ve Silopi İlçesi'nde yapılacak etkinliklerde sinevizyon gösterisiyle bu hayvanların halka tanıtımı yapılacak ve tamamen zararsız olduğu vatandaşlara anlatılacak. Bakanlık, 9 Eylül Üniversitesi'nden gelecek heyetle birlikte hayvanın yaşadığı alanı koruma altına alacak ve bu hayvanları doğal ortamlarına salacak.

Bulunan bu dev kertenkeleler, Şırnak ve bölgemizin turizm açısından tanınmasında büyük bir potansiyeldir. Vatandaşların bu hayvanlara zarar vermemesini ve gördükleri anda müdürlüğümüze bildirmelerini istiyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 6 Mart 2006 Pazartesi 17:22:09
Güncelleme :6 Mart 2006 Pazartesi 17:37:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?