23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Tehlikeli yolculuk

Beytüşşebap İlçesi'nden 6 kilometre uzaklıktaki kaplıca suyuna şifa aramak için gelen aileler, Ermenilerce öldürülen ve isimleri tespit edilemeyen şehitlerin mezarını bin bir güçlükle de olsa ziyaret etmeyi ihmal etmiyor.

Sığındıkları mağarada oklarla vurularak öldürüldüğü belirtilen İslam alimlerinin mezarlarını ziyaret etmek isteyen aileler, mağaraya giriş ve çıkışlarda zor anlar yaşıyor. Karanlık olan mağaraya çocukların bile konulması dikkatlerden kaçmazken, mağaranın içinde ise bir alimden kalma kemikler ve üzerine serilen seccade bulunuyor.

Ilıcak Köyü sakinlerinden Ahmet Adıyaman, Ermeniler'in zulmünden kaçan bir grup İslam aliminin kurtulmak için kayaların içindeki soba borusu şeklindeki 1 metre uzunluğundaki daracık delikten geçerek mağaraya sığındıklarını anlatarak, "Sayıları bilinmeyen bu alimlerin yerini tespit eden Ermeniler oklarla alimleri şehit etti. Günahı olan insanlar kesinlikle bu delikten geçemezler. İçine girenler de günahlarının affı, kadınlar ise çocuklarının olması için dua ediyor. Giriş dar olduğu için sıkışan insanların kurtuluşu yok. Bu gelenek uzun yıllardır devam etmekte ve dış ülkeler başta olmak üzere Hakkari gibi değişik illerden insanlar bu türbeye akın etmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2005 Çarşamba 15:24:27
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 11:14:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?