19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ
Belediye Sayfaları

Tuğla Fabrikasına Rağbet

İşe yaramaz diye atıl durumda bekletilen tuğla fabrikası, Güneydoğu’nun gözdesi haline geldi.
1998 yılında inşa edilen Cizre Nuh Tuğla Fabrikası, 3 yıldan beri atıl durumda bekletiliyordu. Şırnak Valisi Osman Güneş’in de desteği ile özel şirkete verilen Cizre Nuh Tuğla Fabrikası, Irak’ın yeniden yapılanması çerçevesinde bölgenin en gözde fabrikası oldu.

Geçtiğimiz aylara kadar atıl durumda bulunan tuğla fabrikası 20’si bayan olmak üzere 100’e yakın insana istihdam sağlıyor.

Şırnak Valisi Osman Güneş, “Atıl durumdaki tuğla fabrikasını gördüğümde çok üzüldüm. Birçok kişiye bu tuğla fabrikasını bir maddi karşılık beklemeden işletilmesi için teklif götürdüm ama kimse istemedi. Son olarak VESA Şirketi yetkilileri talip oldu. Şimdi, bu fabrikada ekmek kazanan 100’e yakın vatandaşımızı görünce çok mutlu oluyorum.” diye konuştu.

Nuh Tuğla Fabrikası yöneticisi Metin Yıldırım ise “34 ay öncesine kadar işe yaramaz denilen gayri faal durumdaki tuğla fabrikası, kısıtlı imkanlar dahilinde bir günde 30 bin tuğla üretiyor. Fabrikadaki bazı eksikliklerin giderilmesi sonucu, hem işçi sayısını, hem de ürettiğimiz tuğla sayısını ikiye katlayacağız.” dedi.

Metin Yıldırım, “Fabrika çok kısa zamanda kurulmasına rağmen bölge ve çevre illerde 75’e yakın bayimiz var. Günde ortalama 30 – 35 bine yakın tuğla üretiyoruz. Bu tuğlaların hepsi siparişli, yani elimizde stok mal kalmıyor. Fabrikada ham madde başta olmak üzere bazı sıkıntılarımız var. Bu sorunları aştıktan sonra üretimi iki – üç katına çıkaracağız.” ifadesini kullandı.

Irak’tan birçok sipariş aldıklarını ama şuanki üretimin ancak bölge ihtiyacını karşıladığını kaydeden Yıldırım, en kısa zamanda Irak’a tuğla ihracatı yapmayı hedeflediklerini vurguladı.

Tuğla fabrikasında makinist olarak çalışan Orhan Asıltürk de, Güneydoğu’da fabrika sayısının artırılmasıyla işsizliğin de büyük oranda azalacağını ifade etti. Bu fabrikada çalışarak ailesinin ekonomik bütçesine katkıda bulunan bayan işçi Mevlüde Malgi ise, “Atıl durumdaki fabrikanın çalışmasında büyük rol oynayan valimize ve tuğla fabrikası yöneticilerine teşekkür ederiz. Böyle fabrikalar artsın ki, işsiz insanlar da ekmek yesin.” şeklinde konuştu

http://www.sirnakhaber.com/
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2004 Çarşamba 02:29:46
Güncelleme :2 Mart 2005 Çarşamba 17:39:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?