17
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

İdilli gençler kabuklarını kırıyor

Terörün kıskacından kurtulan İdil'de büyük değişimler yaşanıyor. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) girişimleriyle İdilli gençler, artık kabuklarını kırarak eğitime büyük önem veriyor.

Dört bin yıllık tarihe sahip olan İdil, ÇYDD’nin 1996 yılında gençlere yönelik çalışmalarını başlatmasının ardından sürekli ileriye doğru hamle yaptı. ÇYDD’nin çalışmaları sayesinde çok sayıda genç kız, erken evlenmekten kurtularak lise ve üniversite düzeyinde eğitim alma olanağına kavuştu. Böylelikle İdilli gençler, yıllarca terörle anılan ilçelerini kültür ve sanat şenlikleriyle tanıtma fırsatını da yakaladılar.

ÇYDD, İdil Kaymakamlığı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) birlikteliğiyle gerçekleştirilen ve bu yıl 5.’si düzenlenen “Bizim İdil Eğitim, Kültür ve Sanat Şenliği” yine renkli ve coşkulu görüntülere sahne oldu. Önceki gün Hükümet Konağı bahçesindeki halk oyunları gösterileriyle başlayan şenlikte, birlik, beraberlik ve dayanışma örnekleri sergilendi. İdilliler, İlçe Kaymakamı Hasan Tanrıseven ve eşi Ceylan Tanrıseven ile DEHAP’lı Belediye Başkanı Resul Sadak ve İlçe Jandarma Komutanı Halil Çelik birlikte halay çekerek bir çok kişiye yanıt verdiler.

Yazar Ayşe Kulin, ASM Yapımcılık Organizasyon ve Müzik, Mavi Jeans ile Tolga Sağ’ın sponsor desteği verdiği şenlik kapsamında, konuklar ilçedeki tarihi eserleri gezdi ve sadece 22 kişi kalan Süryani yurttaşları ziyaret ettiler. Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun (YİBO) Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde ÇYDD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Gülsün Kaya, 8 yılda İdil’de eğitim alanında yaşanan gelişmelerden örnekler sundu. ÇYDD’nin desteğiyle Van’da üniversite eğitimini tamamlayan Hasan Nas da bundan sonra eğitimli bir birey olarak İdil’e hizmet etmeye söz verdi.


Şenlik kapsamında ÇYDD gönüllerince sağlıklı beslenme ve gıdaların saklanması, gençliğin sorunları, hayvancılık gibi çeşitli konularda bilgiler verildi. Ayrıca vatandaşlar sağlık taramasından geçirildi. Konuklara, ilçenin önde gelenlerinin evlerinde pişirilen yemeklerden oluşan zengin sofrada İdil'in geleneksel lezzetlerinden tattılar.

Şenliğin son gecesinde ise Tolga Sağ, izleyenlere müzik ziyafeti sundu. YİBO’nun bahçesindeki bir kamyonun kasasında sahne alan Sağ’ın türkülerine yaklaşık 6 bin kişi eşlik etti. Şenlik, İdil’in geleceğe daha umutla bakmasına katkıda bulunarak, önümüzdeki yıl buluşulmak üzere sona erdi.

Mahmut Oral, Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2004 Salı 23:02:34
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 12:00:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?