17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Saklı tarih araştırılıyor

Yıllardır çatışmalar nedeniyle tarihi güzellikleri araştırılamayan Şırnak, Cizre, Uludere ve İdil’de, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nce (YYÜ) yüzey araştırması başlatıldı. 

YYÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, yıllardır bölgenin tarihi güzelliklerinin araştırılamadığını ifade ederek, bu güzellikleri ortaya çıkarmak için 1997 yılında Hakkari’de başlattıkları yüzey araştırması çalışmalarını bu yıl Şırnak, Cizre, İdil ve Uludere’de devam ettirdiklerini kaydetti. Eylül ayında yürütülen çalışmalarda, Şırnak’ta tarihi yapı olarak 4 kasır ile 5 taş eve rastladıklarını ifade eden Top, 4 kasırdan sadece 1’inin varlığının bilindiğini, diğer 3’ünün ise bu araştırma sırasında ortaya çıkarıldığını belirtti. Cizre ile İdil’deki yapıların çoğunun Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarında yer aldığına işaret eden Top, Uludere’deki araştırma sırasında ise daha önce kayıtlarda yer almayan iki kilise tespit ettiklerini vurguladı. 

Top, araştırmanın 1-5 Eylül tarihleri arasında yapıldığını, sürenin kısıtlı olması nedeniyle bölgenin iyi taranamadığını kaydederek, araştırmanın gelecek yıllarda da daha geniş kapsamlı olarak sürdürüleceğini bildirdi. Bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ciddi bir çalışma yürütülmediğini söyleyen Top, "Terör nedeniyle bölgede bugüne kadar sanat tarihi alanında ciddi bir çalışma yürütülememiştir. Bu nedenle, bölgenin tarihsel dokusu da ortaya konulamamıştır. Bu araştırmayla bölgenin saklı güzelliklerini ve tarihsel dokusunu ortaya çıkaracağız" dedi.

Güneydoğu Ekspres
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 21:52:30
Güncelleme :23 Aralık 2004 Perşembe 00:39:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?