20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Yezidiler köylerine döndü

Şırnak Valiliği'nin talimatı ile harekete geçen İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, bir hafta önce köye gelerek 26 korucu ile tek tek görüştü. 42 haneden oluşan ve 350 nüfuslu köyün bir hafta içinde boşaltılmasını isteyen Tanrıseven’in emrini dikkate alan korucular, köyü önceki gün boşalttı. 

Devlete teşekkür

Mağara Köyü sakinlerinden İsmail Deniz ile eşi Nadire Deniz, Almanya’dan köye ilk gelenlerden oldu. Devlete teşekkür ettiğini belirten Deniz, "Evlerimiz çok iyi bir şekilde bize teslim edildi. Herhangi bir sorun yaşamadık. Bizler artık buralara sahip çıkacağız. Topraklarımızı bir daha bırakmayacağız" dedi. Evlerde yapılacak olan düzenlemeden sonra yaklaşık 10 hanenin Almanya’dan gelerek köye yerleşeceğini ifade eden Deniz, bahar ayında taşınma işleminin yapılacağını söyledi.

Almanya’da vefat eden yakınlarını bile köye getirip defnettiklerini belirten Şili Kuş, köye dönüş kararı aldıklarını söyledi. Kuş, "Köye dönüş kararından sonra buraya geldik" dedi. Yıllar sonra Almanya’dan gelerek köylerine gelen Yezidilerin duygulu anlar yaşadıkları görüldü.

"Yeni dönem başladı"

İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven de köylerin hak sahiplerine verilmesiyle yeni bir dönemin başladığını kaydetti. Bölgede sağlanan huzur ve güven ortamının ardından yeni bir dönemin başladığını belirten İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, "1980’li yıllardaki terör olayları nedeniyle Yezidi vatandaşlarımız buradan göç etmek zorunda kaldı. Bizler buraya güvenlik gerekçesiyle korucuları yerleştirdik. Şu an evlerini temiz bir şekilde yine kendilerine veriyoruz. Korucularımız ise Bozkır Köyü’ne geri döndü" dedi.

"Barış ve dostluk içinde yaşayacağız"

Korucubaşı ve eski köy muhtarı Selahattin Yıldırım ise Yezidi vatandaşların Avrupa’da yaşamasına rağmen köyle bağlarını koparmadıklarını belirtti. Burada yaşayan korucuların bir kısmının Midyat’a, bir kısmının İdil’e ve bir kısmının da esas köyleri olan Bozkır'a geri döndüklerini ifade eden Yıldırım, “Biz her zaman bu vatandaşlarımızla barış ve dostluk içerisinde işbirliği yapacağız” diye konuştu.

Köylerine dönen Yezidiler ile Kaymakam Tanrıseven ve askeri yetkililer hatıra fotoğrafı çektirerek, birlik beraberlik mesajları verdi.

İdil Can
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2004 Pazar 12:19:05
Güncelleme :23 Aralık 2004 Perşembe 00:44:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?