22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİLOPİ - ŞIRNAK

Habur Kapatılmayacak, Alternatif Sınır Kapıları Güçlendirilecek

GAP bölgesinde inceleme gezisine çıkan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Mardin'in tarihi mekanlarını gezdi.
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Irak sınırında terör örgütü PKK'nın nemalandığı sigara ve akaryakıt kaçakçılığı için denetimlerin artırılacağını açıkladı. Habur Sınır Kapısı için de bölge halkına zarar vermeyecek önlemler düşünülüyor.


Kuzey Irak'a karşı gerçekleşmesi düşünülen yaptırımlar çerçevesinde daha önce kapatılması tartışılan Habur Sınır Kapısı için yöre halkına zarar vermeyecek önlemler planlanıyor. Daha çok terör örgütünün nemalandığı akaryakıt ve sigara kaçakçılığına yönelik denetimler artırılacak. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Mardin'de gazetecilerle yaptığı sohbette, GAP yatırımlarının bitirilmesi ve terörle mücadele konusunda alınacak önlemlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Bölge halkının gelir sağladığı faaliyetlere son vermeyi düşünmediklerini belirten Ekren, "Gelir elde ettiğimiz ve halkımızın da kazançlı çıktığı alanlarla ilgili daha hassasız. Gündeme gelen ekonomik tedbirler, halkımızın ihtiyaçlarını olumsuz etkilememeli. Dolayısıyla buna uygun bir önlemler kurgulaması üzerinde çalışıyoruz. Aksi takdirde, bölge halkının gelirine zarar verecek kısıtlamalar, telafisi daha güç olan durumlar ortaya çıkarabilir." diye konuştu. Bölge halkının kalkınmasına yönelik destek ve ticaretin artırılması için Nusaybin, Akçakale ve Cilvegözü sınır kapıları hakkındaki projeksiyonlarının sorulması üzerine Ekren, Türkiye'yi Ortadoğu'ya açacak bütün kanalları kullanmak istediklerini söyledi. Ekren, "Alternatif sınır kapılarının da etkin hale getirilmesi daha uygun olur." dedi. Ekren, bölge halkının gelirini ve hayat standardını artırmak için GAP'ın bir prestij projesi olduğunu anlattı. Proje kapsamındaki 9 kente yapacakları inceleme gezisinden sonra elde edecekleri sonuçları Şanlıurfa'da değerlendirerek, GAP konusundaki eylem planını hızla uygulayacaklarını belirterek, "Buradaki deneyimlerimizi diğer bölgelere daha hızlı ve etkin uygulama şansımız olacak. Türkiye'nin her bölgesinin yaşanabilir olması için inisiyatif kullanmayı sürdüreceğiz." açıklamasını yaptı. Bölgesel ve sektörel teşvikler konusunda hükümetin çalışmalarının sürdüğünü anlatan Ekren, özel sektörün de bölgeye çekilmesi için TOBB'un sanayi bilgi sistemini veritabanı olarak kullanacaklarını bildirdi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu, Urfa'da toplanacak

Bölgeye yatırım çekmek için yerli ve yabancı şirketlerle yakın temasta olduklarını belirten GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül ise TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın, yaptıkları görüşmede kendilerini bölgeye davet ettiklerini söyledi. Özgül, "TÜSİAD bir yönetim kurulu toplantısını Şanlıurfa'da yapmaya karar verdi." dedi. Yabancı yatırım çekmek amacıyla İspanya'da TÜSİAD muadili örgütle görüştüklerini aktaran Özgül, "İspanyolları tekstil, inşaat, tarım ve gıda sektörlerindeki yatırım imkanlarını tanıtmak üzere davet ettik. Büyük firmalar yatırım yapabilir." diye konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 11:24:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?