30
Nisan
2024
Salı
SİLOPİ - ŞIRNAK
Nufus
416.001
Yüz Ölçümü
6.904
İlçe Sayısı
7
Vali
Nufus
96.690
Yüz Ölçümü
790
Belediye Sayısı
35
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Slopi Genel Bilgi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Şırnak iline bağlı bir ilçe olan Silopi, batısında Cizre, kuzeyinde Şırnak Merkez, kuzeydoğusunda Uludere, güneydoğusunda Irak, güneybatısında da Suriye ile çevrilidir. Silopi’nin kuzey ve kuzeydoğusu dağlık, güney ve güneybatısı da düzlük alanlardan oluşur. İlçenin kuzey kesimini Cudi Dağı’nın güney yarısı engebelendirir. Cudi Dağı Silopi’nın kuzeyini tümü ile kaplamaktadır. Cudi Dağı’ndaki yaşlı tortullar güneye doğru daha genç oluşumlar halindedir. İlçe topraklarında Cudi Dağı’nın en yüksek noktası 2.114 m.dir.

Dağlık kesim kuzeyden güneye doğru inildikçe düz bir yapıya dönüşür ve güneydeki geniş Silopi Ovası’nda son bulur. Silopi Ovası Irak sınırına yaklaştıkça alçalır ve Dicle Nehri ile Habur Çayı’nın birleştiği noktada en alt düzeye iner.

İlçe topraklarını Dicle Irmağı ve Habur Çayı sulamaktadır. Ayrıca Habur çayına katılan Hezil Çayı ilçenin doğudaki doğal sınırını oluşturur. Habur Çayının Dicle Nehri ile birleştiği yerde Türkiye, Irak ve Suriye sınırları kesişmektedir. İl merkezine 79 km olan ilçenin yüzölçümü 790 km2 olup, toplam nüfusu 63.895’tir.

İlçede Karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Bitki örtüsü bakımından yoksul olan ilçede iklimin etkisi ile bol miktarda zakkum ağaçlarına rastlanır.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında pamuk, buğday, arpa, kırmızı mercimek, susam, pamuk; sulanabilen yerlerde de çeşitli meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Bağcılık da ilçe ekonomisinde önemlidir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. E-24 Karayolunun İlçeden geçmesi ve Habur Gümrük Kapısının İlçede bulunması nakliyecilik sektörünü güçlendirmiştir. Irak’a gıda karşılığı mazot ticareti son yıllarda canlanmıştır.

İlçede sanayii kuruluşu olarak BOTAŞ tesislerinin yanında bulunan özel sektöre ait iki üniteden oluşan termik santral bulunmaktadır. Devletin en önemli yatırımlarından biri olan Kerkük-Yumurtalık Boru Hattının 18 km.si İlçeden geçmektedir. İlçenin diğer önemli yatırımlarından birisi de Aksu Kömür Ocaklarıdır. Söz konusu kömür ocakları 2003 yılında faaliyete başlamış, ilçede kömür depolama ve nakliye tesisi kurulmuştur.

İlçe ve yöresinde arkeolojik kazı ve yüzey araştırmaları yapılmadığından İlkçağ tarihi ile ilgili bilgiler yeterli değildir. Bununla birlikte Yankale Mezrasında, Kavallı, Buğdanlı köylerindeki höyüklerdeki buluntulardan Asurluların burada yaşadığı anlaşılmaktadır. Bunun ardından Urartular, Persler, Sasaniler, Artuklular, Eyyubiler, Memluklar, Akkoyunlular, Büveyoğulları, Selçuklular ve Moğollar buraya hakim olmuşlardır. Uzun süre Bitlis, Cizre ve Hakkari’deki aşiret reislerine bağlı olarak yönetilmiştir.

Şırnak ve yöresi, 1517 yılında da Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ancak, aşiret reislerinin yönetimi Osmanlı döneminde de sürmüştür.

XIX.yüzyılda Mardin ve çevresinde çıkan çeşitli ayaklanmalardan etkilenmiştir. Bu yüzyılın sonlarında Diyarbakır Vilayeti Mardin Sancağının Cizre Kazasına bağlı bir nahiye olarak yönetilmiştir. 1960 yılında ilçe konumuna getirilmiş, 1990’da da Şırnak’ın il olması ile oraya bağlanmıştır.

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.sirnak.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 13:08:59

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR