22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİLOPİ - ŞIRNAK

E-90 karayolu alarm veriyor

Habur Sınır Kapısı ile Şanlıurfa'yı birbirine bağlayan E-90 Karayolu'nda duble yol çalışması yıllardır bitirilemedi. Yolun tamamlanma konusu yılan hikayesine dönerken geniş ve ağır tonajlı araçlar yolu kullanılamaz hale getirdi. 

Günde binlerce aracın geçtiği "İpekyolu" adıyla bilinen E-90 Karayolu, Şanlıurfa'dan başlayarak Habur Sınır Kapısı'nı Irak'a bağlıyor. Yıllardır bakım görmeyen yolda yamalarla çukurlar doldurulmaya çalışılırken, her yağmur yağdığında kalkan asfalt dolguları sürücülere zor anlar yaşatıyor. Yapımına 2003 yılında başlanan duble beton yol hala bitirilemezken, kasım ayında yaşanan sel felaketinde yol inşaatının birçok bölümü sular altında kaldı. Köprü yapılmadan daha küçük büz eklenerek oluşturulan yapıların yetersiz kaldığı yolun birçok bölümü de çökmeye başladı. 

Sel felaketinden önce basın toplantısı düzenleyen Şırnak Milletvekili A. Veli Seyda, E-90 Karayolu ile ilgili bilgi vermişti. Seyda, Habur Sınır Kapısı'ndan itibaren 400 kilometre uzunluğundaki yolun proje bedelinin 25 milyon YTL olduğunu, fiziki gerçekleşmenin de yüzde 10'larda seyrettiğini anlatmıştı. 

Bu yola bugüne kadar 1 milyon 950 bin YTL harcama yapıldığını dile getiren Seyda, söz konusu yolun geriye kalan kesiminin bitirilmesi ve yolun tamamlanabilmesi için ödeneğe ihtiyaç duyulduğunu, bu ödeneğin sağlanması durumunda da projenin 2007 yılında tamamlanabileceğini ifade etmişti. 

E-90 Karayolu'nu kullanan sürücüler, Gaziantep-Şanlıurfa otobanından çıktıktan sonra 400 kilometrelik yolda araç kullanmaya çalıştıklarını ifade ederek, bu yol çilesinin artık sona ermesini istedi. Günde ortalama 20 bin aracın kullandığı İpek Yolu'nun Habur, Nusaybin ve Şırnak bölgesinde 190 kilometrelik bölümünün tamamen çökmüş durumda olduğu, bozuk yolun can kaybı ve maddi hasara neden olduğunu söyleyen sürücüler, bu yolun yamalarla düzelecek bir yol olmadığını belirtiyor. 

DÖRT YILDA 30 KİLOMETRE YOL YAPILMADI 

Şoförlerden Ahmet Karlı, 15 yıldır Irak'a gittiğini ve yıllardır yetkililerin Habur'da sorunların biteceğini söylediğini fakat durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini söyledi. Geçmişte günde 5- 6 bin aracın giriş çıkış yaptığı Habur Sınır Kapısı'nda bugün sadece 600 -700 aracın giriş çıkış yaptığını anlatan Karlı, şöyle konuştu: "Normal şartlarda bir şoförün en fazla 4-5 gün içinde sefer yapması gerekirken, biz bir seferi 15-20 günde yapıyoruz. Biz canımızı hiçe sayarak, ailemiz için savaş bölgelerine çalışmaya gidiyoruz fakat inanın savaş bölgesinde bile İpekyolu'nda çektiğimiz sıkıntıları çekmiyoruz. 4 yılda toplasanız 30 kilometre yol yapılmadı. Yetkililer ne zaman duyacak sesimizi bilmiyoruz. Seçim yaklaştıkça ilgilenme süsü veriliyor ama değişen hiçbir şey yok." 

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Heşar Haşimoğlu da, İpekyolu'nun yıllardır bu durumda olduğunu ve şoförlerin büyük sıkıntı çektiğini dile getirdi. Habur'dan Şanlıurfa'ya kadar 400 kilometrelik yolda sadece 30-40 kilometrelik bir güzergahın bitirildiğini anlatan Haşimoğlu, yapımı tamamlanan bu bölümde tekrar bozulmaların başladığını söyledi. 

Silopi Araç Sahipleri ve Şoförler Dayanışma Derneği Başkanı Sadık Çevik ise, yolların bozukluğu nedeniyle kaza sayısında ciddi bir artış yaşandığını öne sürdü. Çevik, E-90 Uluslararası Karayolunun 1970'li yıllarda faaliyete geçtiğini belirterek aralıklarla yamalama ve onarımlar yapılmış olsa da, yüksek tonajlı arabaların süresiz çalıştığı bu yolda büyük hasar ve tehlikeler baş gösterdiğini söyledi. 

Geçen haftalarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni ziyaret eden CHP heyeti de, karayollarında sorunlar olduğunu dile getirmişti. 

Karayollarında uzun zamandır yapılan duble yol çalışmaları hakkında konuşan Prof.Dr. Oğuz Oyan da, AK Parti'nin yaptığı duble yolların duble kazık haline dönmeye başladığını söyledi. Bunun Türkiye'nin kaynaklarının nasıl çarçur edildiğinin bir göstergesi olduğunu anlatan Oyan, şöyle konuştu: "Yarım kalmış yatırım, en pahalı yatırımdır çünkü yarım kalan yatırımlar doğanın tahribatına maruz kalıyor. Yollar zaten olabilecek en alt kalitede yapılıyor. Mardin-Silopi arası yolların durumu çok berbat." 

AK Parti Silopi İlçe Başkanı Neşet Kunur ise, yol yapım sorununun çalışmalarının bitirilmesi için gerekli ödeneğin zamanında yapılamamasından kaynaklandığını ifade etti. Başkan Kunur, 2003 yılında yapılan ihalede Habur ile Şanlıurfa yolu arasında duble yolların müteahhitlere verildiğini belirterek şöyle konuştu: "Fakat müteahhit firmalar arasında çıkan sorunlar nedeniyle yol çalışmaları ne yazık tamamlanamadı. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'ndan yol yapım çalışmaları için gereken ödeneklerin çıkmasını bekliyoruz. Ödeneğin çıkması halinde güneydoğuda bütün yolların çalışmaları bitirilmiş olacaktır."
İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 18:02:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?