27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİLOPİ - ŞIRNAK

Eğitim-Sen'den Kürt dili semineri

SİLOPİ'DE KÜRT DİLİ KONULU SEMİNER

Şırnak'ın Silopi ilçesinde KESK'e bağlı Eğitim-Sen Şubesi tarafından KESK binasında Kürt dilini konu alan bir seminer verildi.

Eğitim-Sen Silopi Şubesi yönetimi tarafından düzenlenen 'Kürt dilinin kültürel önemi ve tarihsel süreçte yaşadığı sıkıntılar' konulu semineri, Kürt şair-yazar M. Sait Özdemir verdi. KESK binasında düzenlenen seminere KESK'e bağlı bileşenler, DİVES, Haber-Sen, Ses, Eğitim-Sen ve Şırnak Barosu adına Avukat Hüsnü Kaplan katıldı.

Eğitim-Sen Şubesi adına açılış konuşmasını yapan şubenin dönem sözcüsü Hacı Demir, dillerin insan hayatında olmazsa olmaz bir olgu olduğunu, günümüz sosyal hukuk devletlerindeki demokrasi anlayışının her dile kendini asimilasyonlara karşı koruma, geliştirme, yaşamın her alanında özgürce ifade etme serbestisini tanıdığını bildirerek Kürt dilinin de bu noktada ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti. Demir, bu süreçte gelişen demokratik açılımla birlikte Kürtçe'nin kendini olumlu bir havaya bırakmasını temenni ederken Kürt dilinin de diğer bütün diller gibi kendini ifade etmesinin de bir insani hak olduğunu söyledi.

Kürt dilinin 6 bin yıldan beridir bütün baskılara rağmen kaybolmadan kendini koruduğunu ve bunun da bu dilin güçlü bir kaynağı olduğunu gösterdiğini açıklayan Kürt Şair-Yazar M. Sait Özdemir, seminerde katılımcılara Ortadoğu dilleri hakkında önemli bilgiler sundu. Özdemir, seminerde diller ve kültürlerle ilgili olarak şöyle konuştu:

"Diller ve kültürler, bulunduğu çağ, coğrafya ve ülkeler için önemli bir faktör, renklilik ve zenginlik olarak hayatın en önemli parçalarından en önde olanıdır. Zaman zaman bazı diller yaşadıkları coğrafyadaki sömürgeci devletlerin asimilasyonları sonucu tamamen ortadan kaybolmuştur ya da yok olmayla karşı karşıya kalmıştır. Bunun önemli örnekleri Amerika kıtasında mevcuttur. Ortadoğu'da bundan muzdarip olan dil ise Kürt dilidir. Kürt dili yaşatılan bütün baskılara ve asimilasyonlara rağmen binlerce yıldır ayakta kalmayı başarmıştır. Bunun da Kürt dilinin ne denli edebi bir dil olduğu anlamına geldiği apaçıktır. Bunu da kısmi olarak medrese eğitimine bağlasak yeridir. Ki bu medreselerde yetişen Meley-i Cezer-i Feki Teyran gibi Kürt yazar, alim ve şairler yazdıkları Kürtçe divan ve rubailerle ya da bıraktığı eserlerle bunu kanıtlamışlardır. Bunun yanında yine Kürt yaşam dilinde her anlamın diğer bütün dillerde mutlaka bir karşılığı vardır. Ama bu önemli olgu Türkçe, Arapça ve diğer birçok dil için geçerli değildir. Bir diğer önemli anekdot ise bu dil yani Kürt dili ve kültürünün başka bir yerden gelmediği gibi 6 bin yıldır hep bu coğrafyalarda yani Mezopotamya da yaşaması olmuştur. Günümüzde yine Kürt dili kendisini korumak için geçerli muhtevaya sahiptir."

SİLOPİ'DE KÜRT DİLİ KONULU SEMİNER
SİLOPİ'DE KÜRT DİLİ KONULU SEMİNER
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 10:11:04
Güncelleme :18 Kasım 2009 Çarşamba 11:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?