20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİLOPİ - ŞIRNAK

El sanatları hayatlarını değiştirdi

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Kavaközü köyünde Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen el sanatları sergisine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kendilerine çeyiz yapmak için kursa giden genç kızlar şimdi, Bartın telinden el sanatları yaparak ailelerinin geçimine katkı sunuyor.


Yıl boyunca yaptıkları el emeği işleri kendi köylerinde sergileyen genç kızların mutluluğu gözlerinde okunurken, Kavaközü İlköğretim Okulu'nda düzenlenen sergiye Silopi İlçe Milli Eğitim Müdürü Sait Kunur, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Özgün, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Serginin açılış konuşmasını yapan Kavaközü İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Kerime Şeren, eğitimin bireyin kişiliğinin oluşmasında temel rol oynadığını söyledi. Kerime Şeren, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Nitelikli bir toplum oluşturmanın yolu eğitimli ve nitelikli bireyler yetiştirmekten geçer. Çağdaşlaşmanın modernleşmenin kalkınmış ve mutlu bir toplum olmanın yolu da şüphesiz ki eğitimden geçer. Bizim de hedefimiz hiçbir eğitim kurumuna girmemiş veya bir eğitim kurumundan ayrılmış vatandaşların eğitimlerini devam ettirmek onları geleceğe hazırlamak için onlara rehberlik etmek ve onları nitelikli bir eleman olarak topluma kazandırmaktır. Sloganımız da 'Her yerde ve her yaşta eğitim' olacaktır."

Köylü kadınlar için okuma yazma seferberliği başlattıklarını ifade eden Şeren, ''Merkez ve köylerinde açılan 45 okuma yazma kursunda bin 122 vatandaşımıza okuma yazma öğrettik. Merkezimiz bünyesinde 35 meslek kursu ve 97 sınavlara hazırlık kursu açılmış olup kurslarımızdan toplam 4 bin 162 vatandaşımız yararlanmıştır. Ayrıca bu yıl açık ilköğretim ve açık lise kayıtları ve diğer tüm işlemleri merkezimizde yapılmaktadır" dedi.

KÖYLÜ KIZLARIN HAYATI DEĞİŞTİ
Kursiyerlerden Ayşe Işık ise, "Bizler bir yıl boyunca tüm çalışmalarımıza fazlasıyla emek verdik. Şimdi bu çalışmalarımızı sergilemenin gururunu yaşıyoruz. İki yıl öncesine kadar dikiş-nakış konusunda pek bir bilgimiz yoktu. Ama şu an sadece dikiş dikmeyi değil emeğe saygı duymayı, yaptığımız çalışmaya küçük de olsa özen gösterilmesi gerektiğini öğrendik. Köyümüzde açılan kurs hayatımızda da değişiklikeri beraberinde getirdi. Bizler her gün birkaç saat kursa gelerek sadece el işi yapmayı değil insanlara saygı duymayı onları sevmeyi ve ayrıca biraz da olsa okumayı yazmayı öğrendik. Temizlik alışkanlığı kazandık bir topluma girdiğimizde nasıl oturup kalkmamız gerektiğini öğrendik" şeklinde konuştu.


Okul bahçesinde öğrencilerin hazırlamış oldukları gösterimlerin ardından gezilen sergide el işi dikiş ve Bartın telinden yapılan eserler büyük beğeni topladı.

..
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 09:33:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?