22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİLOPİ - ŞIRNAK

Habur olası operasyondan etkilenmedi

Habur Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü istatistiki bilgilerine göre, her ay ortalama 30 binden fazla aracın Irak'a geçtiği Habur Sınır Kapısı'nda operasyonun gündeme geldiği Eylül ayında 46 bin araç geçiş yaptı.

Türkiye'nin Kuzey Irak'a muhtemel sınır ötesi operasyonunun gündeme geldiği günden bu yana Irak'a yük taşıyan şoförlerin tedirgin bekleyişi sürerken, Habur Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'nün kayıtlarına göre 2007 yılının ilk 8 ayında 257 bin 222 aracın geçiş yaptığı Habur Sınır Kapısı'nda operasyonun gündeme geldiği Eylül ayında 46 bin araç geçiş yaptı. Ortalama her ay 32 bin aracın geçtiği sınır kapısında, Ekim'de 32 bin araç geçiş yaparken, Kasım ayının ilk 10 gününde ise 11 bin araç geçiş yaptı.

Şoförlerin yaşadığı sıkıntıları bildiklerini belirten yetkililer, "Sınır ötesi operasyon gündeme geldiğinden bu tarafa kapı hiç kapanmadı. Biz girişlere baktığımızda hiçbir azalma görmüyoruz. Bize hiçbir şekilde kısıtlama yapılması veya kapıda işlemlerin durdurulması gibi bir tebligat gelmedi. Yani kapıda bir sorun yok" dedi.

Türkiye'den Irak'a giderken Habur Sınır Kapısı'nda bir hafta ile 10 gün arasında beklediklerini dile getiren şoförler ise, "Dönerken de Irak'ta çok bekletiliyoruz. Türkiye'de bir hafta bekliyorsak, Irak'ta en az 10 gün bekliyoruz. Bu sıkıntıların aşılmasını istiyoruz. Son günlerde gündemde olan sınır ötesi operasyon nedeniyle girişlerde yüzde 80 yavaşlama olduğunu düşünüyoruz. Kapı yavaş olduğu gibi işlerde de azalma yaşanıyor. İşleri ucuza aldığımız için zarar ediyoruz. Her gün 200-300 araç geçiyor diye düşünüyoruz. Bu kapı çalışmasa biz geçinemeyiz. Burası bizim geçim kaynağımız" şeklinde konuştu.

Her gün ortalama 2 binden fazla aracın geçtiği Habur Sınır Kapısı'nda 10 ay 10 günde toplam 347 bin araç geçiş yaparken, yıl sonuna kadar bu rakamın 400 bine ulaşması bekleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 13:49:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?