22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİLOPİ - ŞIRNAK

Habur'da geçişler yarı yarıya azaldı

Milli Güvenlik Kurulu'nun geçen hafta yapılan toplantısında, Kuzey Irak'a ekonomik yaptırımın gündeme alınmasının ardından Habur sınır kapısında geçişler yavaşlatıldı.

Gümrükte kilometrelerce kuyruk oluşurken, kamyoncular Habur'un baypas edilerek Rabia Sınır Kapısı'nın devreye sokulması planınından endişeli.


Kuzey Irak'a uygulanacak ekonomik ambargonun bölge halkı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı hedefleyen Türkiye, Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmasının ve sevkıyatın Suriye'nin Irak'a açılan Rabia Sınır Kapısı'ndan yapılmasını tartışıyor.

Ancak kamyoncular bunu bir çözüm olarak görmüyor. Kuzey Irak'a ekonomik yaptırım kararından sonra Habur'da işlerin yavaşladığını belirten kamyon şoförleri, "Daha önce yaklaşık 1000 araca işlem yapılırken, bu sayı 400'lere kadar düştü" dedi.


Habur'un karşısında bulunan peşmerge kontrolündeki Halil İbrahim Sınır Kapısı'nda da kamyon kuyrukları dikkat çekti. Zaho'dan Türkiye'ye geçiş yapmak için bekleyen şoförlerden Bedirhan Konuk, Kuzey Irak'a uygulanacak ekonomik yaptırımdan en fazla kendilerinin etkileneceğini söyledi. Konuk, Rabia Sınır Kapısı hakkındaysa şunları söyledi: "Hiç kimse kolay kolay o kapıyı kullanmaz. Ben asla o kapıdan Irak'a gitmem. O kapıyı geçtikten sonra 'kelle avcıları' var. Bunlar kamyon şoförlerini kesiyor, kamyonlarını yakıyor. Can güvenliğini o bölgede kimse sağlayamaz" dedi.


Kamyon şoförlerinden İnan Akay da, üç ay önce Rabia Sınır Kapısı ile Musul karayolu arasında iki Türk kamyon şoförünün öldürüldüğünü ve araçlarının yakıldığını söyledi. Akay, "O günden sonra hiç kimse bırakın Rabia kapısını, kimse Musul'un 30 kilometre yakınına bile gitmiyor. Kimse Rabia Sınır Kapısı'nı kullanmaz" dedi.


Abdurrahim Arı adlı kamyoncu ise, can güvenliklerinin sağlanmasından sonra mecburen o kapıyı kullanabileceklerini belirterek, "Ancak can güvenliğimiz sağlanmazsa oraya gitmeyiz. Kuzey Irak güvenli. Burada bir otorite var. Ancak Musul civarında kimse yok" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 07:53:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?