18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİLOPİ - ŞIRNAK

Habur'da kontak kapatma eylemi

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak'a yük taşıyan kamyon şoförleri kalite kontrol ücretlerini ödemek istemedikleri için kontak kapattı. Eylem nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu.

Irak Hükümeti'nin Irak'a yapılacak ihracatlarda, yaş meyve ve sebze dışındaki tüm ürünlerde İsviçreli SGS isimli gözetim firmasından gözetim raporu koşulunu getirmesi araç şoförleri isyan ettirdi. Yapılan uygulamayla şoförler ton başına 8 Amerikan doları ödemek zorunda kaldı. Uygulamaya tepki gösteren şoförler Şırnak İl Özel İdaresi'ne ait TIR parkında kontak kapatma eylemi yaptı. TIR parkında eylem yapan kamyon şoförlerinden Serdar Çağlı yeteri derecede Irak tarafına para ödediklerini söyledi. Çağlı, "Irak hükümetinin yeni getirdiği uygulama nedeni ile çok zor durumda kaldık. Bizden kalite kontrol ücretleri adı altında bizden ton başına 8 Amerikan doları almaya başladı. Her araç ortalama 25 ton yük alıyor. Bu da bize 350 liraya denk geliyor. Bir araç zaten en fazla 300 lira kazanıyor. Biz bu şekilde Irak'a geçemeyiz bu yüzden kontak kapatma eylemi yapıyoruz. Sorunlarımız çözülünceye kadar kontak kapatma eylemimiz devam edecektir" dedi.

Bir başka araç şoförü Ali Mert Irak, hükümetinin kendilerinin kalite kontrol ücreti adı altında almış oldukları 350 liraya yakın bir ücretin kendilerini çok zorunda durumda bıraktığını ve bu yüzden sorun çözülünceye kadar Irak'a giriş yapmayacağını söyledi. Şoför Ali Mert de yetkililerin bir an önce bu konuya çözüm bulmasını beklediğini ifade etti. Şanlıurfalı araç sürücüsü Ömer Karadaş ise, eylem nedeniyle uzun araç kuyruklarının oluştuğunu söyledi. Karadaş, bekleyen şoförlerin her an hırsızlık riski ile karşı karşıya olduğunu kaydederek, birçok şoför arkadaşının hırsızlık olaylarına maruz kaldığını ifade etti.

Konu hakkında açıklamada bulunan Silopi Araç Sahipleri ve Dayanışma Derneği Yönetimi Kurulu Üyesi Selim Taşkın, Irak hükümetinin Irak' a yapılacak ihracatlarda kalite uygunluk belgesi adı altında İsviçreli SGS gözetim firmasının aracılığı ile ton başına 8 dolar almaya başladığını söyledi. Uygulamanın yanlış olduğunu belirten Selim Taşkın, gözetim firmasının herhangi bir laboratuvarı olmadığı için kalite kontrolü yapamadığını ancak sadece belgede yapılmış olarak gösterip ücret aldıklarını söyledi. Uygulamanın sadece para alınmak için yapıldığını belirten Taşkın, diğer başka ülkelerde kalite kontrol ücretlerinin 1 Amerikan dolarının altında olduğunu söyleyerek, "En azından bu kalite ücretleri indirilmeli" diye konuştu.

İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Bölge Müdürü Hasan Eken de konunun hükümetler arası olduğunu ve Habur Sınır Kapısı'nın 24 saat boyunca araç giriş ve çıkış işlemlerine açık olduğunu söyled

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2012 Salı 19:27:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?