28
Mayıs
2024
Salı
SİLOPİ - ŞIRNAK

Habur'da modernizasyon çalışmaları

Türkiye ile Irak arasında tek sınır kapısı olan ve sık sık araçların günlerce sırada beklemesiyle gündeme gelen Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce (TOBB) başlatılan modernizasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. 

Habur'da devam eden modernizasyon çalışmalarında 1. etap olarak Mülki İdare Amirliği, Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü, Habur Gümrük Müdürlüğü ile Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'nün de içerisinde yer aldığı binaların tümü hizmet vermeye başladı. 

Yenileme çalışmalarının tamamlanması ve hizmete açılmasının ardından ithalat ve ihracat, araç giriş, çıkışı, araç takip işlemleri otomasyonla yürütülecek. Yasadışı insan, araç ve eşya trafiğinin önlenmesine dönük kartlı geçiş sisteminden, plaka okuma sistemine kadar teknolojik gümrük güvenlik sistemleri etkin bir şekilde Habur Sınır Kapısı'nda kullanılacak. 

Şırnak Vali Yardımcısı ve Habur Mülki İdare Amiri Savaş Ünlü, inşaatla ilgili olarak TOBB tarafından yaklaşık 8 ay önce 313 dönüm alana kurulu Habur Sınır Kapısı'nda başlatılan modernizasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, çalışmaların 50 gün sonra tamamlanacağını söyledi. 

Yenileme çalışmalarının ardından Irak'a giriş ve çıkış sisteminde değişiklik olacağını ve peron sistemine geçileceğini ifade eden Ünlü, "Çalışmalarda 1. etap bitirilip, Mülki İdare Amirliği, Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü, Habur Gümrük Müdürlüğü ile Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'nün de içerisinde yer aldığı hizmet binalarının tümü tamamlandı. Çalışmaların ardından peron sistemine geçilecek. 12 perondan 5'i tamamlandı. 7'sinin yapımı sürüyor. Bunların yanı sıra voleybol ve basketbol sahaları ile dinlenme alanlarının içerisinde yer alacağı geniş sosyal alanlar oluşturuluyor. Şu anda günde toplam 2 bin 500 araç, Irak'a giriş çıkış yapabiliyor. 50 gün sonra bu rakam 5 bine çıkacak. Modernizasyonun ardından Habur Sınır Kapısı, Türkiye'ye yakışır hale gelecek. Özellikle kamyon kuyruğu bitecek" dedi.
.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2006 Pazar 15:21:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?