19
Mayıs
2024
Pazar
SİLOPİ - ŞIRNAK

Hurda araç alımlarına tepkiler

Silopi İlçesi'nde, "Halk İnisiyatifi" adı altında biraraya gelerek ortak bir basın açıklamasıyla hurda araçların satın alınmasına ilişkin tepkilerini dile getiren siyasi ve sivil toplum üyeleri, hurda araç alımlarında araç sahipleri üzerinden haksız kazanç elde edildiği iddia etti. 

Sanat Sokağı'nda biraraya gelen Belediye Başkan Vekili Eyüp Deniz, Şoförler Cemiyeti, Esnaf ve Sanatkarlar Cemiyeti, DTP İlçe Partisi, Eğitim ve Kültür Derneği, Şırnak Barosu ile Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi bir grup, hurda araçların satın alınmasına ilişkin tepkilerini dile getiren ortak bir basın açıklaması düzenledi. 

Silopi Halk İnisiyatifi adına Mutalip Sekman'ın yaptığı basın açıklamasında, "Halkımızın neredeyse tek geçim kaynağını teşkil eden sınır ticareti kapsamında çalışan araçlar, yine halkımızın yetersiz ekonomik gücüne bağlı olarak büyük çoğunlukta düşük model araçlardan oluşmaktadır. Bu durumda araç sahipleri elde ettikleri tüm gelirlerini bu araçların vergisine harcamak zorunda kalınca, hepimizin tasvip ettiği yeni bir düzenlemeyle düşük model araçların vergi affı gündeme gelmiş bulunmaktadır. Ancak bu durumu tekrar ekonomik durumu yetersiz olan bölge halkının aleyhine dönüştüren gelişmelerden rahatsız olduğumuzu beyan etmek istiyoruz. Çünkü bu yasal düzenlemelerden sonra İl Özel İdaresi kanalıyla hurda araçların toplanması işi ihaleye çıkarılmış ve ülkenin her tarafında ihale sonucu bu hurda araçlar toplanmaya başlanmıştır" dedi. 

Açıklamada, "Başka il ve ilçelerde ihale bedeline çok cüzi bir rakam eklenmiş olmasına rağmen, ilçemizde kilogramı 320 YKr'den devlete ödenecek olan hurdanın kilogramı vatandaşlara 400 Ykr'ye mal edilmiştir. Araçların çalıştığı dönemde veya modeli yüksek iken tonaj olarak ruhsata belirtilen kilograma yakın bir ağırlıkta iken şu anda aynı araçlar neredeyse bu tonajın yarısı ağırlığa düştüğü halde, vatandaştan ruhsattaki tonaj kadar para ödenmesi isteniyor ki, bu son derece halkın mağdur olmasına sebep olacak bir duruma yol açmaktadır. Hurda araçların toplanma yeri olarak bildirilen alanlarda kurulan kulübelerde değişik isimler altında 70 ile 100 YTL'ye varan rakamlarda yine hurda araç sahiplerinden alınmaktadır. Bizler DİSK Genel İş Sendikası, Silopi Şubesi Esnaf ve Sanatkarlar Cemiyeti, Ticaret Odası Taşıyıcılar Cemiyeti, Eğitim ve Kültür Derneği, Demokratik Toplum Partisi ve Silopi İlçe Teşkilatı olarak, bu durumun dar gelirli vatandaşların durumunu daha da kötü bir duruma soktuğunu ve büyük bir ekonomik sıkıntıya sebep olduğunu tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Halkın sıkıntısını düzeltmek amacıyla getirilen bir düzenlemenin tam tersine çevrilme çabası olarak anladığımız bu uygulamalara öncelikle yetkililerin el atmasını istiyoruz. Araç sahiplerinin araçlarını hurdaya verme işlemini durdurmalarını öneriyoruz. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz" denildi.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2006 Cuma 15:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?