22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİLOPİ - ŞIRNAK

İç gümrükte beyannameler açılıyor

Silopi ilçesinde İpekyolu Gümrüğü faaliyete girdi. Türkiye'de ilk olarak Habur Sınır Kapısı'nda faaliyete giren iç gümrük müdürlüğünde beyannameler açılmaya başladı. 

Silopi ilçesinde uzun zamandır büyük sıkıntılara neden olan iç gümrük sorunu çözüme kavuşarak bölge halkına derin bir nefes aldırdı. 

Habur'a bağlı olarak kurulan İpekyolu Gümrük Müdürlüğü, Türkiye'de ilk olarak Habur Sınır Kapısı'nda faaliyete girdi. 

Habur Sınır Kapısı'nda giriş ve çıkışların az olmasını şoförlerin mesai makbuzları kesemediğine bağlayan Habur Gümrük Başmüdürü Mehmet Ulusoy, akşam saatlerinde şoförlerin geceyi kuyrukta değil evde geçirmek istediğini söyledi. 

Ulusoy, "Türkiye'de iç gümrük projesi bakımından faaliyete giren ilk gümrük, bizim gümrüğümüz. Yani İpekyolu Gümrük Müdürlüğü oldu. İç gümrüğün faaliyete girmesi ve beyannamelerin açılmasıyla gümrüğümüzden giriş çıkış yapacak olan araç sayısı artacaktır. Gümrüğe giren araçlarımız 2-3 saat içerisinde gümrükten Irak'a doğru geçiş yapacaktır. Ancak, gümrüğe gelen şoförlerimiz akşam mesaisine düştüğü ve 22 YTL'lik gece mesai ücreti vermemek için akşam gümrüğe giriş yapmıyor, tır parkında veya kuyrukta bekliyorlar. Bugüne kadar sürekli gündüz gümrüğe giriş yapan araçlarımızın sayısıyla akşam gümrüğe giriş yapan araçlarımızın sayısı bir olmadı. Sürekli gündüz giriş yapan araç sayısı daha fazla görünüyor. Şoförlerimiz araçlarının kilolarını arttırmak için depolarına, lastiklerine veya herhangi gizli bir yere su, kum, çakıl, çimento gibi maddeler yerleştiriyorlar. Bu da bizim zaman kaybı yaşamamıza ve aksaklıklara neden oluyor. Türkiye'deki bütün gümrük kapılarında bir yakıt sınırlaması var. Bu sınır kamyonlarda 400 litre akaryakıt, TIR'larda 550 litre akaryakıt getirebilirler. Araç sahipleri, bundan fazlasını getiremez. Habur Gümrük Kapısı'nın gece mesaisi geliri aylık 1 milyon (trilyon) civarında ve bunun yarısı devlete gidiyor. Kalan paranın yüzde 20'si de vergi borçlarına gidiyor. Böylelikle kalan para, bizim kendi çalışanlarımıza dahi yetmiyor. Normal bir memurumuz aylık 600-700 YTL civarında maaş alıyor. Bizim şoförlerimizden bir ricamız var: Gümrük yasalarına uymalarını ve evraklarının eksiksiz olmasını istiyoruz. Bu gümrüğümüzün kurulmasında emekleri geçen sayın bölge milletvekillerime, sayın valime, sivil toplum kuruluşlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi. 

İpekyolu Gümrük Müdür Vekili olarak atanan Hasan Hüseyin Nilsever, halka hayırlı olmasını dileyerek, "Bizim kapımız herkese her zaman açıktır. Dürüst işlem yapanın her zaman yanındayız" diye konuştu. 

İç gümrük alanı olarak Silopi'nin en uygun yer olduğunu söyleyen Silopi İthalat-İhracat ve Sınır Ticareti Dayanışma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat M. İhsan Kalkan ise, iç gümrüğün bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydetti. 

Kalkan, "Bundan sonra şehrin ekonomik yapısına bir ivme kazandıracak olan iç gümrüğün, birçok alanda iş ve faaliyet alanı doğuracağı, şehrin sosyoekonomik yapısına yeni bir yön kazandıracağı, süreç içerisinde görülecektir. Ekonominin güçlenmesiyle birlikte insanların sosyal hayata katılımları artacak ve çok daha iyi, güzel yarınlara hazırlanma imkanı bulunacaktır. İç gümrük meselesinin, gündeme geldiği günden itibaren yoğun bir çalışma ve çabanın gözlemlendiği ve bu çabanın ve çalışmanın nihayetinde sonuçlandığını görmek hepimizi memnun etmiştir. İç gümrüğün, yapısı ve konumu itibarıyla en uygun yer olarak öngörülen Silopi'de kurulması önemlidir. Aslında iç gümrüğün Silopi'de kurulmasının bir başka yönü var ki, o da halkımızın ve özellikle sivil toplum örgütlerinin biraraya gelerek kültür ve alışkanlıklarının artması ve bu doğrultuda düşüncelerin üretilmesidir. İç gümrüğün Silopi'de kurulmasının elbette sosyoekonomik katkısı çok büyük olmakla birlikte, bu denli sivil toplum örgütlerinin biraraya gelmesi ve tam bir dayanışma içerisinde hareket etmeleri, Silopi için ayrı bir kazanç vesilesidir. Umarım ki, bu süreç ile gelişen faaliyetler, toplumu yakından ilgilendiren her konuda daha da gelişerek devam eder. Ortak çalışma gösterdi ki; nihai sonuca ulaşmanın yolu, birlikte hareket etmekten geçmektedir" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2007 Perşembe 11:29:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin kasırga IP: 85.99.184.xxx Tarih : 22.03.2007 21:28:06
ne den silopi değil de ipekyol iç gümrükleme diye yazılıyor.Yoksa geçicimi olacak bu iç gümrükleme yetkililerden bir an önce gerekli açıklamaları bekliyoruz kimse kimseyi kandırmasın