22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİLOPİ - ŞIRNAK

İlaçlama furyası erken başladı

Silopi İlçe Belediyesi, açık alanlarda sinek, sivrisinek ve her türlü haşereye karşı ilaçlama çalışmalarına bu sene erken başladı. 

6 kişiden oluşan sivrisinek ilaçlama ekibi, bütün mahalleri 1 ay boyunca hem ilaçlıyor hem de kuş gribi hastalığı konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Belediye veterineri Emin Güler, ilaçlama çalışmalarına erken başlamakla yeni larva üreme alanlarının oluşmasını engellemeyi amaçladıklarını belirterek, larvaların barındığı kanallar, fosseptikler, eski otomobil lastiklerinin bırakıldığı alanlar, kullanılmayan su bidonları, apartman altı su birikintileri, inşaat alanları, terkedilmiş kuyular, boş durumdaki eski binalarla çöp alanları gibi yerlerin kontrol altında tutularak ilaçlandığını anlattı. Belediyenin kullandığı ilaçların sadece hedef haşereyi etkilediğini, insana yönelik hiçbir zararlı etkisinin bulunmadığını ifade eden veteriner Güler, "Özellikle sivrisineklerle bu dönemlerde etkin mücadele şart. Mahalle aralarındaki ufacık bir su birikintisinde bile hayal edemeyeceğiniz kadar sivrisinek larvalarına rastlayabilirsiniz. Silopi Belediyesi'nin sivrisinek ilaçlama çalışmaları her sene devam edecektir. Amacımız, ilçemize sivrisineksiz bir yaz mevsimi geçirmektir" dedi. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son günlerde etkili olan kuş gribi hastalığı hakkında da bilgi veren veteriner Güler, kuş gribi hastalığının doğal döngü içinde yok oluncaya kadar görülmeye devam edeceğini kaydetti. Güler, "Dünyanın birçok bölgesinde görülen kuş gribi (avian influenza) veya 'tavuk vebası' hastalığı, doğu bölgelerinde görülmeye başlandı. Kış mevsimine ve soğuklara bağlı olarak şekillenen göçmen kuşların hareketine paralel hastalık etkeni yayılmaktadır. Göçmen kuşlar, hastalık etkenini dışkı, salya, akıntı ve benzeri atıklarıyla etrafa bulaştırmaktadırlar. Bu yolla serbest dolaşan evcil kanatlılara geçen hastalık, büyük ekonomik kayıpların yanı sıra insana geçebilme özelliğinden dolayı büyük tehlike oluşturmaktadır. Ülkemizde 2005 yılında ilk ortaya çıkışında bilgisiz ve bilinçsizce yapılan uygulamalar, hem sağlık hem de ekonomik olarak büyük zararlar vermiştir; ama son olaylarda halkımızın daha bilinçli, daha duyarlı davrandığı görülmüştür. Kuş gribi hastalığı doğal döngü içinde yok oluncaya kadar görülmeye devam edecektir. Kuş gribi gerçeğiyle yaşamak zorundayız. Dolayısıyla önemli olan gerekli tedbirleri almak ve hazırlıklı olmaktır" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2007 Çarşamba 12:16:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?