16
Mayıs
2024
Perşembe
SİLOPİ - ŞIRNAK

Kız kardeşlerin okul özlemi

Silopi ilçesinde yaşayan 2 kız kardeş, okumak için yetkililerden yardım bekliyor. Kimlikleri olmayan kardeşler, okula kayıt yaptıramıyor. 

Barbaros Mahallesi'nde ikamet eden Serap (8) ve Güneş (7) Tutuk adlı kız kardeşler, kimlikleri olmadığı için okuyamıyor. 

Kızların ailesi ise maddi sıkıntı nedeniyle resmi evliliklerini yapmakta zorlanıyor. Yaşıtları okula giden kız kardeşler, okuyamadıkları için üzgün olduklarını söyledi. Her gece rüyalarında okul önlüklerini gördüklerini anlatan iki kardeş, diğer öğrencilere imrenerek baktıklarını ifade etti. Okumayı çok istediğini dile getiren 8 yaşındaki Serap Tutuk, "Babam beni okutmak istiyor fakat okuyamıyorum. Mahalle arkadaşlarım okula giderken ben evde kapının önünde oturuyorum ve onların okuldan dönmelerini bekliyorum. Okuldan döndüklerinde onları görünce ağlıyorum. Babama, ne zaman okula gideceğimi soruyorum ama bana cevap vermiyor. Ben de okumak istiyorum; mavi önlük giymek, Cindy bebek resimli çanta takmak istiyorum. Eğer okuyabilirsem, her zaman derslerime çalışacağım" dedi. 7 yaşındaki Güneş Tutuk ise, ablasıyla okula gitmek istediklerini fakat kimlikleri olmadığı için okulların kayıt yapamadığını söyledi. Güneş, "Herkes gibi bir kimlik sahibi olup ben de okumak istiyorum. Yetkililerin bize yardım etmelerini bekliyoruz" diye konuştu. 

Maddi imkanları elvermediği için çocuklarını okutamadığını söyleyen baba Sait Tutuk, "10 senedir evliyim, nikah yapamadım. Maddi olanaklar elvermedi. 5 çocuk sahibiyim. Yakında yeniden baba olacağım fakat bu rezillik içinde çocuk büyütmek zor oluyor. İki çocuğum, okul çağında olmalarına rağmen, nüfus cüzdanları olmadığı için okuyamıyorlar. Onların okul ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir iş sahibi de değilim. Herhangi bir gelirim de yok. Nikahımız olmadığı için hiçbir kurumdan yardım da alamıyoruz. Zor
durumdayım. Nikahımın yapılmasını ve çocuklarımın okumasını çok istiyorum" açıklamasını yaptı.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 11:14:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yunus taşkın IP: 64.49.176.xxx Tarih : 5.06.2007 18:10:01
siloppi halkı okul konusunda çok duyarsızlar ben silopiliyim kıbrısta üniversite öğrencisiyim. ve ekonomik sıkıntı bu sıkıntıyı iyice körüklüyor ve bu konuda zenginlerimizin maddiyardım bekliyorum