20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİLOPİ - ŞIRNAK

Ramazan dilenci sayısı patladı

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Silopi’de dilencilerin sayısı hızla artıyor.

Her yıl mübarek Ramazan ayının başlamasıyla ilçede dilenci sayısında artış yaşandığını belirten Silopili vatandaşlar, "Bu yıl da ilçede bir dilenci patlaması yaşanıyor. Özellikle cami avlusunu mesken tutan bayan dilenciler, halkın manevi duygularını istismar ediyorlar" dediler.

Girdikleri iş yerlerine bin bir surata girerek para koparmaya çalışan dilenciler, esnafı da bıktırdı. Vatandaşlar, avuç açarak duygu sömürü yapan bu kişilerin dilencilik yapmalarına fırsat verilmeden toplatılmasını istedi.
Çocuklar Dilendiriliyor Çevre vilayetlerden ve Silopi ilçe merkezinde oturan bazı vatandaşlar özellikle Cuma günleri çocuklarını dilencilik yapmak üzere Çarşı Camisine gönderiyor.

Öte yandan gün boyu kentin çeşitli bölgesinde dilenen kadın, çocuk genç dilenciler kaldırım boyunda uzanmayı da ihmal etmiyor.

İlçe merkezinde bulunan kaldırımlarda ve camilerin önünde vatandaşlara dilenen dilenciler yeniden gündemde. Sürekli olarak ilçe merkezinde bulunan iş yerlerine giden ve dilenen dilenciler vatandaşları bıktırdı.
Dilenciliği meslek haline getiren ve çoğunluğu il dışından gelen kadın, çocuk, genç dilenciler vatandaşları canından bezdirdi. Gün boyu iş yeri, resmi kurum, apartman ve sitelerde dolaşarak dilenenler kaldırım boylarında bir araya gelip istişarelerde bulunuyorlar.

İlçemizin birinci ve ikinci caddeleri ile büyük camileri mesken edinen kadın ve çocuk dilenciler tepkilere neden oluyor.

Yetkililer engel olsun

Özellikle Cuma günü Cuma namazı sonrasında Camilerin önünde dilencilik yapan dilencilere yetkililerin engel olması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, çocuk dilencilerin kötü örnek teşkil ettiklerine ve zorla dilendirildiklerini iddia ettiler.

Fakirlik ve yoksulluğun kol gezdiği ilçemizde dilencilik başlıca geçim kaynaklarından oldu. Cadde ve sokaklarda sayılarında her geçen gün artış olduğu gözlenen dilenciler başta esnaflar olmak üzere vatandaşları canından bıktırdı.
Belediye Zabıta ekiplerinin sıkı denetimlerine rağmen kentte cirit atan dilenciler şehri mesken tuttular. Kenti adeta parselleyen dilenciler, başta Devlet Hastanesi, iş merkezleri gibi vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde dilenerek geçimlerini sürdürmeye çalışıyorlar.

Cuma günleri başta olmak üzere vazgeçemedikleri mekânlardan biride cami önleri. Cuma günleri her caminin önünde 6-7 dilencinin mekan tuttuğunu kaydeden vatandaşlar, “İnsanların dini duygularını dahi dilenerek kullanıyorlar” diyerek tepki gösterdiler.

Bazıları da esnafları tek tek dolaşarak ya da caddelerde yürüyenlerin ardına takılarak para almaya çalışıyorlar. Dilencilerin diğer çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor. Bunun yanı sıra bazı genç kadınlar ve yaşlılar da dilenenler arasında. Özellikle kimi genç kadınlar, caddenin ortasına serdiği bir parça bezin üzerine körpe çocuğunu bırakarak, insanların duygularıyla oynamak suretiyle para alma yolunu deniyor.

Kadir BARIŞ / Silopi KENTHABER
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 11:16:50
Güncelleme :17 Eylül 2008 Çarşamba 11:11:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?