15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİLOPİ - ŞIRNAK

Sınırda kontak kapatma eylemi

Ticari taksi şoförleri, hem Türkiye tarafında hem de Irak tarafında yapılan uygulamalara tepki göstermek için Habur Sınır Kapısı'nda kontak kapatma eylemi gerçekleştirdi. Sınırda yapılan kontak eylemi, olaysız bir şekilde sona erdi.


Habur Sınır Kapısı'nı kapatan şoförler, yaklaşık 1 saat boyunca hiçbir ticari aracın sahaya alınmasına izin vermedi.

Yapılan son uygulamalar sebebiyle büyük zarar gördüklerini bildiren taksi şoförleri, 5 yıldır yolcu taşıma tarifesinin değişmemesine rağmen akaryakıt fiyatlarıyla sınır geçiş ücretlerinin devamlı arttığını söyledi.

Bu uygulamanın, sınır ticaretini bitme noktasına getirdiğini belirten şoförler, Türkiye'den yurt dışına çıkış yapan kişi sayısının da azaldığını söyledi.

Habur Sınır Kapısı'nda basın açıklaması yapan ticari taksi şoförleri, yapılan haksız uygulamalara son verilmesini istedi. Şoförler adına açıklama yapan M. Selim Taşkın, uluslararası çalışan ticari taksicilerin işlerinin durma noktasına geldiklerini belirterek, "Habur ve Irak Gümrüğü'nün ağır uygulamalarından dolayı çektiğimiz sıkıntıların başında mesai uygulamasının 24 saat içerisinde 2 mesai ücreti kesilmesi geliyor. Türkiye genelinde 24 saatte bir mesai kesilirken Habur Sınır Kapısı'nda 24 saatte çift mesai kesiyoruz. Her bir mesaiye 22 YTL kestiğimizde ve bunu iki sefer ödediğinizde bu rakam 44 YTL 'ye kadar çıkıyor. 1 Haziran 2006 tarihinden beri bu haksız uygulama devam etmektedir. Bir triptik ile ancak 25 sefer giriş çıkış yapıyoruz. Triptikte yaprak eklemenin ücreti 65 YTL iken şuanda ise 200 YTL olmuştur. Yani bir önceki fiyatın 3 katı kadar yükselmiş durumdadır. Bu haksız uygulamaların geriye çekilmesini ve tekrar triptik fiyatlarının 65 YTL'ye düşürülmesini istiyoruz" dedi.


Şoförler ayrıca ülkemize seyahat ve turistik amaçlı giriş yapmak isteyen yolcuların Habur güzergahını kullanmamak için Erbil Havayolu ile Avrupa ülkelerine seyahat ettiklerine dikkat çekerek, yaşanan sıkıntıların son bulması için bir x-ray cihazının girişlerde kullanmasını talep etti. Şoförler daha sonra eylemi olaysız bir şekilde sona erdirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2007 Perşembe 10:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?