16
Mayıs
2024
Perşembe
SİLOPİ - ŞIRNAK

Şoförler Irak hükümetine tepkili

Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda Irak'a yük götürmek için bekleyen tanker şoförleri, Irak geçici hükümetinin yeni çıkardığı yasa ve uygulamalardan rahatsız olduklarını dile getirdi. 

Habur Sınır Kapısı'nda kuyrukta bekleyen tanker şoförleri, Irak geçici hükümetinin keyfi yasalar ve uygulamalar çıkardığını ileri sürerek, yeni düzenlemeler nedeniyle zorda kaldıklarını söyledi. Şoförler, özellikle Irak hükümetinin sigorta parası adı altında 25 dolar ve Arap CMR'si adı altında 15 dolar almasının haksız bir uygulama olduğunu savundu. Halil İbrahim Gümrüğü'nde alınan 25 dolar, ülkeye giren yabancı şoförleri 2 gün boyunca sigortalatıyor ancak şoförler, Irak hükümetinin bugüne kadar hiçbir şoföre sigorta haklarını kullandırmadığını iddia etti. 

Irak tarafında bulunan askerlerin şoförlere keyfi muamele yaptığını öne süren tanker şoförlerinden A.T., bu tutumdan dolayı Irak tarafına geçmek istemediklerini belirtti. Şoför A.T., "Bizden alınan 25 dolarla sözde hayatımız ve malımız sigortalanıyor ancak başımıza herhangi bir şey gelse yüzümüze dahi bakmazlar. Biz örneklerini çok gördük. Irak plakalı bir araç gelip kasıtlı olarak aracımıza vuruyor. Sonradan bizi mahkemeye veriyorlar. Biz yabancı olduğumuz için mahkeme kararını kendi halkından yana kullanıyor ve biz suçlu duruma düşüyoruz. Bu şekilde ceza alan birçok arkadaşımız var" dedi. 

Bir başka tanker sürücüsü Y.S. ise Irak hükümeti ile Türk hükümeti arasında yaşanan gerginlikten şoförlerin bire bir etkilendiğini ifade ederek, "Zaten Türk şoförlerine iyi gözle bakmıyorlar, her türlü keyfi muameleyi yapıyorlar. Üstüne bu tip sorunlar da eklenince Irak daha çekilmez hale geliyor. Özellikle son günlerde ilişkilerin gerginleşmesinden sonra Irak askerleri bize daha sert davranmaya başladı. Biz bu işi çocuklarımızın ekmeği için yapıyoruz. Yapacak başka işimiz olsaydı asla böyle yerlere gelmezdik. Yetkililerden ricamız bize daha duyarlı davranmalarıdır" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2007 Çarşamba 13:28:55
Güncelleme :11 Nisan 2007 Çarşamba 13:29:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
osman IP: 85.99.25.xxx Tarih : 13.04.2007 21:49:17
bu duyuru bence çok önemlı bence herşey normalde bu sigorta ve özelıkle arap cmr sının parası bızden füzulı alınıyor nedenını bıle bılemedığımız bır para alınıyor oysa arap bölgesıne gidemıyoruzkı bızden arap cmr sı parası alınıyor lütfen bunu üstünde durun