24
Mayıs
2024
Cuma
SİLOPİ - ŞIRNAK

Şoförlerin yük isyanı

SİLOPİLİ ŞOFÖRLERİN YÜK İSYANI

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak'a yük taşıyan kamyon şoförleri, yük sahiplerine isyan ettiler.

Irak tarafından petrol fiyatlarının yükselmesi ile birlikte zor durumda kalan şoförler yetkililerden yardım beklediklerini söylediler. Özellikle yük sahiplerine isyan eden şoförler araçlarına onlarca ton ağırlığındaki yükleri bedava taşıdıklarını ifade ettiler. Kamyon Şoförlerinden Mustafa Çakmakçı Irak'a karşılıksız olarak araçlarına onlarca ton ağırlık yükleyip Irak tarafına geçtiklerini söyledi. Şoför Çakmakçı, karşılıksız olarak götürdüğü yükü Irak tarafında boşattıktan sonra petrol satan yerlerden çok yüksek fiyata mazot aldıklarını ve aldığı mazotları da Türkiye'de satmakta zorlandığını ifade etti. Çakmakçı, "Bizler eskiden ton başı 15 dolar falan alıyorduk bu bizleri idare ediyordu. Ama gün geçtikte yük fiyatları düştü ve en sonunda bedava oldu. Böyle giderse artık aldığımız yükün parasını biz vereceğiz. Bir de bütün bunlara Irak tarafından hızla artan petrol fiyatları eklenince artık kazanamaz olduk. Bu yük fiyatları için tüccarlar ile konuştuğumuzda bizleri direkt olarak Valiye havale ediyorlar. Biz kimseye sesimizi duyuramıyoruz, şoför milleti olarak sahipsiz kaldık. Yetkililerin bizlere sahip çıkmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Çakmakçı, "Şu anda 10 günde bir Irak'a sefer yapıyorum bana sefer başına en fazla 150 yada 200 TL kalıyor. Bu da aylık ortalama 500 ile 600 TL arasında değişiyor. Bu para kime yatacak araba sahibine mi yoksa yok şoföre mi. Bir de araçların yıllık olarak bir sürü masrafları eklemiyoruz. Bunları da eklesek geriye hiçbir şey kalmıyor. Bu yapılacak iş değil ama maalesef başka işimiz olmadığı için bunu mecburiyetten yapıyoruz" diye konuştu

Şoför Mevlit Bilgiç ise, "Yıllardan beri karın tokluğuna çalıştığımız yetmiyor gibi son darbeyi kira gelirlerindeki düşüşle adeta ölüme terk ettiler. Ton başına 15 dolar olan kira bedeli şimdi ücretsiz oldu nerdeyse üstüne biz para vereceğiz. Bu da yetmezmiş gibi bir hafta bekleyip bir yük sırası alabiliyoruz. Oysa Irak'tan gelen kamyonlara sıra tanınmıyor. Biz bir yük alıncaya kadar onlar üç sefer yapıyor. Habur Sınır Kapısı'nda da aynı uygulama var. Türk kamyoncular sırada beklerken Iraklı kamyoncular

sırasız transit geçiyor. Taşımacılık sektörüne 2-3 firma sekte vuruyor. Ayrıca kendi ülkelerinde daha ucuza akaryakıt alıyorlar. Hem fiyat hem de zaman konusunda rekabette daha avantajlılar. Kuzey Irak tarafında, belgeleri hazır 2 bin Türk kamyonu Türkiye'ye geçmek için Habur'dan izin bekliyor. Habur'da 2 yeni X-ray cihazı yakında faaliyete geçerse rahatlayacağız..Bu durum taşıma sektörünü çok olumsuz yönde etkiliyor" dedi.

Bilgiç, ayrıca Türkiye tarafında düşen yük fiyatları ve Irak tarafında yükselen petrol fiyatları karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını söyleyerek yetkililerin bu konuya çözüm bulmalarını istedi.

SİLOPİLİ ŞOFÖRLERİN YÜK İSYANI
SİLOPİLİ ŞOFÖRLERİN YÜK İSYANI
SİLOPİLİ ŞOFÖRLERİN YÜK İSYANI
SİLOPİLİ ŞOFÖRLERİN YÜK İSYANI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2010 Pazartesi 10:00:04
Güncelleme :10 Mayıs 2010 Pazartesi 16:04:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?