27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİLOPİ - ŞIRNAK

Süneyle mücadeleye 2 bin 500 akasya

Silopi ilçe sınırlarında bulunan köylere dağıtılacak olan Akasya Ağacı Fidanları ile süneye karşı doğal mücadele başlatıldı.

Şırnak İl Tarım Müdürlüğü vasıtası ile Silopi İlçe Tarım Müdürlüğüne gönderilen Fidanlar sınır köylerine dağıtıldı. Her sene çeşitli ilaçlar kullanılarak yapılan mücadele bu sene yerini doğal mücadeleye bıraktı.

Silopi İlçe Tarım Müdürlüğü, Kızıltepe İlçe Orman Müdürlüğünden getirdiği 2500 Akasya ağacı fidanlarını Silopi ile Kuzey Irak sınırına yakın köylere dağıtacak. Her yıl Silopi’de onlarca dönüm ekili araziye zarar veren “Hububat zararlısı böcek” olan Süneye karşı erken çözüm çalışmaları başladı.

Dün sabah erken saatlerinden itibaren sınır köylerine dağıtılmaya başlanan Akasya ağacı fidanlarından hiçbir ücret talep edilmeyecek.

Proje kapsamında yürütülen süne ve kımıl mücadelesinde biyolojik mücadeleyi destek amaçlı ağaçlandırma çalışmaları için Elazığ İl Tarım Müdürlüğü fidanlığından 550 adet aşısız badem çöğürtü ile 5000 adet dut çöğürtü Şırnak İl Tarım Müdürlüğümüz tarafından getirtildi. Badem ve Dut çöğürtleri Merkez ilçe ve süne mücadelesinin yoğun olduğu İdil, Cizre ve Silopi ilçelerine dağıtılmaya başlandı.
Süne; Toprak renginde, bazen tam siyah bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz, bazen de bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde vücut yassıca oval görünümlüdür.

Yaşayışı: Yaşam süresi 1 yıldır. Yılda 1 döl verir. Erginler kışı yüksek yerlerde (Kışlak) uyuşuk halde geçirir. İlkbaharda havalar ısınınca Ova'ya göç başlar. Kışlamış erginler ovada beslenir, çiftleşir, yumurtlar ve yeni nesil ergin olur.

Kadir Barış / Silopi KENTHABER
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 09:07:22
Güncelleme :10 Ocak 2009 Cumartesi 10:12:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?