15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİLOPİ - ŞIRNAK

'Termik Santrale Hayır' mitingi

Silopi ilçesinde Gençlik İnisiyatifi tarafından düzenlenen "Termik Santrale Hayır" mitingine katılan binlerce kişi, davul zurna eşliğinde eylem yaptı.


Süleyman Demirel İlköğretim Okulu'nun karşında bulunan boş arazide düzenlenen "Termik Santrale Hayır" mitingine Silopi Belediye Başkanı Muhsun Kunur, bazı sivil toplum örgütleri, basın kuruluşları ve binlerce vatandaş katıldı. Miting için toplanan yüzlerce vatandaş kendi araçlarıyla şehir merkezinde uzun konvoylar oluşturup korna çalarak seslerini duyurmaya çalıştı. Korna çalma eylemine taksiciler de destek verdi. Eylemciler daha sonra araç konvoyuyla termik santralinin bulunduğu bölgeye giderek tepkilerini sloganlarla dile getirdi. Vatandaşlar eylemde davul ve zurna eşliğinde halay çekip miting alanında beyaz kefene sarılan tabutlar gezdirdi. Miting alanında güvenliği sağlamak için Şırnak ve Cizre'den takviye çevik kuvvet ekipleri getirildi. Vatandaşların ipek yolunu kapatmak istemesine polis izin vermedi. Polisin yol kapatma eylemine izin vermemesinden sonra tekrar miting alanına dönen grup, şarkılar eşliğinde halaylar çekerek, "Temiz bir dünya istiyoruz", "Temiz bir Silopi istiyoruz", "Zehirlenerek ölmek istemiyoruz" sloganları atarak tepkilerini dile getirdi.


Mitinge Şırnak, Cizre ve Silopi'nin köylerinden katılım yoğun olurken, İl Gençlik ve Çalışma grubu üyeleri termik santral kaldırılıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Şırnak Gençlik İnisiyatifi üyesi Kerem Aybi, sağlığın çok farklı bir olgu olduğunu belirterek, "Hiçbir sağlık paha biçilebilir değildir. Sağlık her şeyin başı olduğu gibi bir canlının iş görebilme garantisidir. Yaşayan bir ağacı ele aldığımızda eğer o ağacın dalı sararmışsa dal fotosentez olayını gerçekleştiremez. Yani atmosferde var olan karbondioksiti yok edip insanların ve hayvanların sağlığı için oksijen üretemez" dedi.


Silopi Belediye Başkanı Muhsun Kunur, 1999 yılında ilçede kurulmak üzere gelen Kar key Termik Santrali'nin geçici olduğunu belirterek, "Santral ilçemize geçici bir süre için getirildi. Getirildiği zaman 30 mb gücündeydi. Şimdi ise 120 mb gücündedir. Yapılanlar yetmiyormuş gibi Batman'da kapatılan termik santral burada kurulmak istenmektedir. Ama biz halk olarak buna izin vermeyeceğiz. Şimdi bütün bölge halkını zehirleyen termik santrallere karşı hukuki olarak savaşıp santrali kapattırmaya çalışacağız" diye konuştu.


Miting, yapılan konuşmaların ardından olaysız bir şekilde sona erdi.katılan binlerce kişi, davul zurna eşliğinde eylem yaptı.


İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2007 Pazartesi 14:13:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
welat perver IP: 88.229.106.xxx Tarih : 28.08.2007 19:40:47
selam siz diyorsunuz ki biz hür bagımsız gençlerden oluşan bi insiyatif iz duyorsunuz ama oraya gelip sizi dinlediledikten sonra bu kanıya varamadım...tamammen dtp için çalıştıgınız ap açık ortada idi dtp nin yeni mi aklına geldi termik santralin silopiye zarar verdi gi adamlar izin verdiklerinde aklına gelemiyormuydu...bu arada oradaki konuşma yapan gençlerde herkezde bi öne çıkma istegi vardı yazık bu kadar ucuz yoldan kahtramanklık peşinde koşmayın hepinizin ufkunun geniş olduguna inanıyorum....ama yazık ediyorsunuz silopiye ve silopide ki saf halkına...