16
Mayıs
2024
Perşembe
SİLOPİ - ŞIRNAK

Termik santrale tepkiler sürüyor

Silopi ilçesinde faaliyette olan KarKey Termik Santrali'ne tepki gösteren vatandaşlar, "Termik santralin zararları" konulu toplantıya yoğun ilgi gösterdi.


Eski belediye konferans salonunda düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Muhsun Kunur, DTP Silopi İlçe Başkanı Haci Üzen, AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Şeref Birlik, Mersin-Habur Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Reber Haşimoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıda Silopili gençler adına söz alan Yusuf Aybi, KarKey Termik Santrali'nin ölümcül olduğunu iddia ederek, "İnsan sağlığına, tarıma ve çevreye zararlı olan Karkey Termik Santrali 5-6 yıldır ilçemizde aktif halde çalışmakta ve Silopi'yi zehirlemektedir. Silopi'de bundan 5 sene önce erken doğumlar, sakat doğum vakaları, erken doğum, kalp krizi gibi hastalık görülmezdi. Termik santralin kurulmasından sonra başladı ve şimdi ise sürekli olarak bu hastalıklarda artış yaşanmaktadır. İzmir'in Bergama ilçesinde kısa bir zaman önce siyanürle altın arama fabrikası kuruldu ve köylüler bunu kapatmak için var güçleriyle çalıştı. En sonunda fabrika kapatıldı. Ancak ilçemizde uzun zamandır aktif olan santral sürekli olarak bizi zehirlemeye devam ediyor. Batman'da halk tarafından kapatılan termik santral Silopi'de kuruluyor. Biz hala buna göz yumuyoruz. Siz değerli gençler, öğrenciler ve vatandaşlarımız, termik santralini kapatmak için çalışma başlatalım. Halkımızı bilinçlendirelim. İlk çalışmamız olarak önümüzdeki günlerde bir tertip komitesi oluşturarak, halkımıza broşürler dağıtıp bir miting düzenleyelim. Başlatacağımız çalışmayı sonuna kadar götüreceğiz ve termik santrali halkımızın desteğiyle kapattıracağız" dedi.


Silopi Belediye Başkanı Muhsun Kunur ise, "Karkey Termik Santrali'nin kapatılması için bütün yasal yollara başvurdum. Geçtiğimiz günlerde bir vatandaş başvuruda bulundu. İki çocuğu hasta ve çocuğun kafasının yarısı yok. Böyle bir şey ilçemizde daha önce meydana gelmemişti. Bugüne kadar vatandaşlarımız kavun yiyerek ölmemiş ve zehirlenmemişti. Termik santral bizleri gözler önünde zehirliyor. Santralin kapatılması konusunda siz değerli gençlere şahsım olarak maddi ve manevi bütün desteği sunacağım. Yeter
ki bana kanıt getirin, bana rapor getirin. Yapacağınız çalışmalarda doktor raporları hazırlayarak, hukukçular eşliğinde gereken bütün çalışmaları başlatın. Çeşitli etkinlikler düzenleyin, halkımızı bilinçlendirin. Toplanarak bir komisyon oluşturun ve miting yapılacağını bütün halkımıza duyurun. Buna dur demenin zamanı geldi" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2007 Cuma 13:10:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
welat perwer IP: 81.213.232.xxx Tarih : 17.08.2007 17:11:52
selam...bizim mallsef hazin sonumuz işte bu.... topragın yeşeremedigi çocukların sakat doğdugu ve daha nice hastalıklar....ben bu konuda termik santreli kuranını kınamıyorum benim kınadıgım kişiler sayın konur ve dtp lilerdir...onlar boş şeylere ugraşmaya bayılırlar mesela kan üzerine siyaset halkın saf duyguları ile oynamak gibi onların yenimi akılarına geldi termik santral termik santıral kurallalı 4 sene geçti bu kadar kitleleri bir araya getire biliyorsunuzda bir festival yapabiliyordunuzda kanımızı sizin gibi emen termik santirelimi kapatamıyorsunuz.....yazık çok yazık sizler dtp li olarak bu melkete girdiginizden beri millet buralardan ekonomik zorluklardan göç ediyor sizler bu memleket en girdinizen beri silopinin can damarı olan habur daha açılamadı ve böylede siz oldugunda devam edecek tabiki sizin için hava hoş tuzunuz kuru olan benim gariban milletime oluyor yazık çok yazık......uyan ey benim gariban memleketlilerim....