30
Nisan
2024
Salı
SAĞLIK

Meme kanserine karşı önlem

Aksaray Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi, sağlık personeli ve kadınlara yönelik kendi kendine meme muayenesi yapabilmeleri için eğitim çalışmalarına başladı. Bayan sağlık çalışanlarına verilen seminerde, meme kanserinde erken teşhisin önemi vurgulandı.
Yaklaşık 1 ay önce tamamlanarak hizmete giren Aksaray Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi meme kanseri konusunda bayanları bilinçlendirmek için çalışmalar yapmaya başladı. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı'nın koordine ettiği Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) eğitici eğitimine katılan Dr. Metin Demircier ve Ebe Aysel Bayrakçı ilk olarak bayan sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme semineri düzenledi. Aksaray Valisi Hüseyin Avni Coş, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ali İnle, Emniyet Müdürü Nihat Dündar, Sağlık Müdürü Akın Südemen, Aksaray Devlet Hastanesi idarecileri ve bayan sağlık çalışanlarının da katıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Aksaray Valisi Hüseyin Avni Coş, "Aksaray'da sağlık çalışanlarının çok özverili bir çalışma yaptıklarını ve özellikle son yıllarda sağlık sektörünün önemli bir gelişim içinde olduğunu biliyorum. Ancak bu yeterli değildir. Vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve onlara yardımcı olmak için hepimiz daha çok çalışmalıyız. Bu programın da çok yararlı olacağına inanıyorum ve tertip edenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Protokol üyeleri, daha sonra seminerden ayrılırken, bayan sağlık çalışanlarına Dr. Metin Demircier ve Ebe Aysel Bayrakçı tarafından KKMM eğitimi verildi. Her ay düzenli olarak muayene yapılması gerektiğini belirten Ebe Aysel Bayrakçı, "Her bilinçli kadın kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrenmeli ve bu muayeneyi düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirmelidir. Memedeki kitlelerin yüzde 80'i, bu kitleler iyi huylu olsun, kötü huylu olsun, kadınların kendisi tarafından ya tesadüfen ya da kendi kendine meme muayenesinde keşfedilmektedir. Unutmayalım ki meme sağlığına özen göstermemiz hayatımızı kurtarabilir" dedi.
Erken tanının daha etkili tedavi ve çoğu durumda tam şifa anlamına geldiğini vurgulayan Dr. Metin Demircier, "KKMM konusunda tüm vatandaşlarımızı yapacağımız seminerler ve bilgilendirme toplantıları ile bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Çok basit ama hayat kurtarabilen bu yöntemi tüm bayanların öğrenerek uygulaması gerekir. Meme kanserinin erken tanısını kendi ellerinizle yapabilirsiniz. Meme muayenesinin 3 şekli vardır. Göz ile muayene, yatarak elle muayene ve ayakta elle muayene. Bu uygulamaları ayda 10 dakika ayırarak yapabilirsiniz" diye konuştu.
KKMM konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi için köy ve kasabalarda da eğitim çalışmaları yapaklarını vurgulayan yetkililer, bu uygulamanın bir çok hayatı kurtarabileceğini vurguladı.
..
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 16:28:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?