22
Mayıs
2024
Çarşamba
AĞAÇÖREN - AKSARAY

Tarihe kazma vuranlar

Aksaray'da devlete ait site alanında kaçak kazı yapan 4 kişi jandarma tim ekiplerince yakalanarak göz altına alındılar.


Tarihi mekanları geçim kaynağı yapmak için ne yazık ki tarihi mekanları bir bir köstebek yuvası gibi kazan kişilerin önüne bir türlü geçilemiyor. Geçtiğimiz günlerde ilimize bağlı Akhisar köyü yakınlarında bulunan Çanlı Kilise olarak bilinen tarihi yerde saat: 19.45 sıralarında kaçak kazı yapan 4 kişi jandarma timlerince kıs kıvrak ele geçirildi.Edinilen bilgiye göre olay şöyle meydana gelmiş: ilimiz Jandarma komutanlığına bağlı Akhisar köyü ve Çeltek köyü sınırları içinde bulunan ve “Canlı Kilise” olarak bilinen tarihi yerde 03/12/2007 günü saat: 19.45 sıralarında kaçak kazı fiili meydana gelmiş ve Jandarma tarafından alınan saatte kaçak kazı yapan şahıslardan 4 kişi olay yerinde yakalanmıştır.



Kaçak kazı teşebbüsünde bulunmak üzere olay mahalline gelen ve beraberinde aydınlatma için Jeneratör bulunduran kaçakçıların beraberindeki kazı malzemelerine de el konulmuştur. İl merkez jandarma komutanlığının 04/12/2007 günü “Çanlı Kilise” mevkiinin sit alanı olup olmadığının Aksaray Müzesi Müdürlüğünden sorulması üzerine alınan kaçak kazı yerinin 1. derece Arkeolojik sit alanı olarak tescil ve ilan edilmiş Sit alanı içinde kaldığı ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen alan içinde yer aldığının alınması üzere sanıklar tutuklanarak cezaevine konulmuştur.



Sanıklardan HK.cezaevine alınmadan önce üst aramasında üzerinde 1 adet Bizans dönemine ait ve 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu kapsamında tasnif ve tescili tabi müze koleksiyonlarını tamamlayıcı nitelikte ve müzelik değerde Bronz Sikke ele geçirilmiştir. Diğer taraftan yakalanan sanıklardan MD Aksaray müze müdürlüğü denetiminde taşınır kültür varlığı koleksiyonculuğu yapmakta iken kaçak kazı olayına adının karışmasından dolayı belgesinin de iptali yoluna gidilmiştir.

aksaray güncel
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 13:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?