15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜZELYURT - AKSARAY

Güzelyurt'a bakanların ziyareti

İlçemiz Güzelyurt’a Başbakan Yardımcısı Sayın Hayati Yazıcı ve Tarım ve Köyişleri Bakanımız M.Mehdi Eker geldi.



Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında 2006-2007 yıllarında 2 bin 683 projeye toplam 385 milyon YTL hibe desteği verildiğini bildirdi.


Bazı temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere Aksaray'da bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Gaziemir köyünde katıldıkları dağıtım töreninin ardından Aksaray Valisi Sebati Buyuran, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta'yı makamlarında ziyaret ettiler.


Yazıcı ve Eker daha sonra, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan tarihi Ulu Camide incelemelerde bulundular.


Bakanlar buradan da, AK Parti Aksaray İl Teşkilatına gelerek, parti üyeleriyle görüşmelerde bulundular.
Söz konusu ziyaretin ardından Yazıcı Ankara'ya hareket ederken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Aksaray'ın Toprakkaya kasabasında kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı kapsamında hibe desteği alınarak yaptırılan ''Koçaşlar Bakliyat'' isimli paketleme tesisinin açılış törenine katıldı.


Burada kısa bir konuşma yapan Bakan Eker, kırsal alanda yaşayanların hayat standardını yükseltmek için çeşitli projeler uyguladıklarını, kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programının da bunlardan biri olduğunu söyledi.
Söz konusu program kapsamında tarım ve hayvancılık sektöründe depolama, işleme, paketleme, ambalajlama gibi tesislere hibe desteği verildiğini anlatan Eker, 2006-2007 yıllarında Türkiye genelinde 2 bin 683 projeye toplam 385 milyon YTL hibe desteği verildiğini, söz konusu projelerin toplam yatırım tutarının ise 1 milyar YTL'yi aştığını kaydetti.
Bakan Eker, ''Tarım ve hayvancılık alanında modern, verimli üretim yapılabilmesi için bu tür tesisler ile alet ekipman ve makina alanlarını yüzde 50 destekliyoruz. 450 bin YTL'ye kadar olan projelerin yarısını biz hibe olarak karşılıyoruz'' diye konuştu. 


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, vatandaşlara sadece balık yedirmek değil, balık tutmasını da öğretmeye çalıştıklarını belirterek, ''Bu çerçevede iş ve istihdam yaratacak, yaklaşık 53 bin 200 vatandaşımızın yararlandığı 7 bin 117 projeyi destekledik'' dedi.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında Aksaray ili Güzelyurt ilçesi Gaziemir Köyünde düzenlenen törenle, Gaziemir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde 70 üyeye toplam 140 damızlık süt sığırı dağıttı.


Törende konuşan Yazıcı, eğitim, sağlık, ulaştırma, altyapı, dış ilişkiler, tarım gibi alanlarda yapılan işlere bakıldığı zaman Türkiye'nin ''güzel yönetildiğinin'' görüleceğini söyledi.


Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nun 1986 yılında kurulduğunu ve AK Parti iktidarına kadar Fon kaynaklarının bütçe açıklarını kapatmak için kullanıldığını hatırlatan Yazıcı, AK Parti iktidarı döneminde ise Fon kaynaklarının güçlendirilerek ihtiyaç sahiplerine aktarıldığını belirterek, ''Bizim sosyal devlet anlayışımızda devlet vatandaşlarını fakir bırakmaz. Tüm sorunları imkanlarımız dahilinde çözmeye çalışıyoruz'' dedi.


İhtiyaç sahiplerine sadece para yardımında bulunmadıklarını, iş ve istihdam yaratacak projelere de destek verdiklerini ifade eden Yazıcı, ''Vatandaşlarımıza sadece balık yedirmek değil, balık tutmasını da öğretmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede süt sığırcılığı, seracılık gibi iş ve istihdam yaratacak, yaklaşık 53 bin 200 vatandaşımızın yararlandığı 7 bin 117 projeyi destekledik. Bu projelere de 149 milyon YTL kaynak aktarıldı'' diye konuştu.

-TARIM BAKANI EKER-

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker de törende yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinden önce Türkiye genelinde 287 kooperatife yaklaşık 87 milyon YTL destek aktarıldığını, kendi hükümetleri döneminde ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ile birlikte bin 232 kooperatife 820 milyon YTL tutarında maddi destek verildiğini söyledi.


Aksaray'ın da en çok destek alan illerden biri olduğunu kaydeden Bakan Eker, kendi dönemlerinde Aksaray'da 19 tane kooperatifin desteklendiğini vurguladı.


89 üyesi bulunan Gaziemir Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin 70 üyesinin kadın olduğuna da işaret eden Eker, şöyle konuştu:


''Destek verdiğimiz 12 kooperatifin tamamını kadın üyeler oluşturuyor. Bu kooperatifimizin de büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Bundan da ayrıca mutluluk duyuyorum. Biz tarım ve hayvancılık projelerinde bayanlara öncelik tanıyacağız. Onlara pozitif ayrımcılık yapacağız. Bayanlarımızın gayretleri ortada. Onlara destek verirsek ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyorum.''


Tarım ve hayvancılık alanında hayata geçirilen projelerle ilgili bilgi veren Bakan Eker, verilen destekler sonucunda süt üretiminin son yıllık 8,5 milyon tondan 11 milyon tona çıktığını, et ve diğer tarımsal ürünlerde önemli artışlar meydana geldiğini söyledi.


Eker, 4 yıl önce Türkiye'nin 4 milyar dolar tarımsal ihracatı bulunduğunu, bugün ise bu rakamın 8,5 milyar dolara kadar çıktığına da dikkat çekti.

-BAYAN BAŞKAN YARDIM İSTEDİ-

Gaziemir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Fatma Varol da köyün bayanları el ele vererek kooperatifi oluşturduklarını belirtirken, ''70 hanım iş sahibi oldu. Sayın bakanlarım bizim köyümüz oldukça fakir bir köy. Çocuklarımızı okutamadığımız için hurdacı oluyorlar. Bizleri unutmayın. Köyümüzün diğer kadınlarına da yardım edin'' diye konuştu.

-15 ÇOCUKLU RIZA AMCA BAKANLARI ŞAŞIRTTI-

Konuşmaların ardından 70 hak sahibine 2'şer tane damızlık süt sığırı için sertifikaları verildi. Sertifikasını alan hak sahibi 65 yaşındaki Rıza Atmaca'ya Bakan Yazıcı'nın kaç çocuğu olduğunu sorması üzerine Atmaca, üç eşinden 5'er tane olmak üzere 15 tane çocuğu, 50 tane de torunu olduğunu söyledi. Bunun üzerine Yazıcı, Rıza Atmaca'nın resmi nikahlı eşi Zeliha Atmaca'ya hayvan sertifikasını verdi.


Sertifikaların dağıtılmasının ardından Yazıcı ve Eker önce Gaziemir Köyü Yeraltı Şehrini gezdiler. Ardından Gaziemir Yakacık İlköğretim Okulu 8 derslikli ek binasının açılış törenini yaptılar. Yazıcı ve Eker, okulda eğitim-öğrenim gören öğrencilere hikaye kitabı, defter ve kalemden oluşan hediye seti dağıttılar.


Burada Yazıcı ve Eker ile sohbet eden Gaziemir Köyü Muhtarı Atilla Bacık, bir Alevi köyü olan Gaziemir'de cami bulunmadığını ve köy imamının merkezi sistem ile ezan okuduğunu söyledi. Bacık, altı cemevi, üstü cami olacak olan bir yapının temelini attıklarını da söyledi.


Törene Aksaray Valisi Sebati Buyuran ile bölge belediye başkanları da katıldı.

güzelyurt belediyesi
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 16:22:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?