20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜZELYURT - AKSARAY

Kızıl Kilise kurtulsun!

1901 sayılı kanun uyarınca kurulan bu dernek; Kapadokya tarihi eserleri uzmanı Raoul BLANCHARD etrafında toplanan Kapadokya’yı seven insanlar tarafından kuruldu.

Dernek üyeleri profesyonel insanlar değil ama Kapadokya’yı seviyorlar ve bu kültür mirasımızı korumak ve bütün dünyaya tanıtmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Eşsiz tarihi eserlerin korunması için bu dernek o bölgenin mülki amirleri, belediyeler ve UNESCO ile birlikte işbirliği yapmaktadır.

Kapadokya’daki 2 eşsiz eser kötü durumda !

Les amis de la Cappadoce derneği bu eserleri kurtarmak istiyor.

KIZIL KİLİSE ( Güzellyurt yakınlarında )

MERYEMANA KAYA KİLİSESİ ( Göreme )


“Les amis de la Cappadoce" derneği ve Yıldız teknik Üniversitesi Profesörü mimar M. Ağaryılmaz ve öğrencileri bu eserleri kurtarmak için bir araya geldi

KIZIL KİLİSEYİ KURTARMAK

VI. yüzyıldan bu yana Kapadokya'daki benzer kilşiseler arasında ayakta kalmayı başaran tek örnek . Melendiz dağlarına bakan ıssız bir ortamda, tarihle iç içe. Bu önemli kilise muhtemelen Ortodoks kilisesinin kurucularından Gregorius de Naziansın mezarını barındırıyor.

Hiç bir şey yapılmaz ise yıkılma tehlikesi altında...

MERYEMANA KAYA KİLİSESİNİ KURTARMAK

Yıkılma tehlikesi yüzünden 1976 yılından bu yana kapalı bulunan Meryemana kilisesi, XI. Yüzyıldan kalma, ön planda Meryem anayı gösteren freskleri bulunmaktadır.

" Les amis de la Cappadoce " derneği kiliseyi tehdit eden erozyonu durdurup, yıkılmasını engellicek bir proje üzerinde çalışmaktadır.

guzelyurt.gov.tr
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 19:00:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?