22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜZELYURT - AKSARAY

Turizme trafik kazası darbesi

Kapadokya gezisine giderken Aksaray'da trafik kazası sonucu 35 kişinin ölümü, Cumhuriyet tarihinin en acı trafik kazası olarak hafızalara kazınırken olayın ardından bölgeye giden turist sayısında yüzde 30'a varan düşüş görüldü.


14 Nisan 2007 tarihinde İzmir Zafer İlköğretim Okulu öğrencileri ve ailelerini Konya ve Kapadokya gezisine götüren otobüsün Aksaray-Konya Karayolunun 65. kilometresi Bozcamahmut Köyü yakınlarında kum yüklü bir kamyonla çarpışmasının ardından Cumhuriyet tarihinin en acı kazalarından biri yaşanmış ve çoğu çocuk 35 kişi hayatını kaybetmişti.

Üzücü kaza sonrası Ihlara Vadisi ve Güzelyurt bölgesine gelen yerli turist sayısında önemli oranda düşüş görüldü. Dünya Kupası nedeniyle 2006 yılında yerli ve yabancı turist sayısında meydana gelen düşüşe rağmen Ihlara ve Güzelyurt Bölgesine 2006 yılında 143 bin 180 yerli, 61 bin 945 yabancı turist ziyarette bulunmuştu.

2007 yılında rekor oranda turistin beklendiği Ihlara Vadisi ve Güzelyurt bölgesine şuana kadar 100 bin 84 yerli, 52 bin 560 yabancı turist geldi. Yerli turist sayısında yaklaşık yüzde 30 oranında düşüş olduğunu belirten yetkililer, yabancı turist sayısının önümüzdeki aylarda 2006 yılı rakamlarına ulaşabileceğini ifade ettiler.


Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Hamza Zengin, "2006 yılında yerli turist açısından iyi bir dönemi geride bırakmıştık. Bu yılda yine turist sayısının artmasını bekliyorduk ancak şimdiye kadar beklenen rakamlar ortaya çıkmadı. Özellikle bu yıl Ihlara ve Güzelyurt bölgesini gezmek için gelen yerli turistlerde önemli oranda düşüş var. Üzücü kazanın bunda etkisi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Ihlara ve Güzelyurt bölgesindeki turizm alanlarına gelen okul turlarında büyük bir düşüş görülüyor. İnsanlar haliyle tedirgin olabiliyor" dedi.


Aksaray'ın duble olmayan tek şehirlerarası güzergahı olan Konya yolunda kazanın hemen ardından duble yol için gerekli girişimler başlatılmıştı. Aradan geçen zamanda Konya'dan Aksaray'a uzanan bölgede duble yol çalışmaları başlatıldı. Ancak Aksaray'dan Konya'ya uzanan bölgede yapılacağı açıklanan çalışmalar ise hala başlamadı.

iha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 15:46:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?