3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

BU YOLDAN GEC DEĞİL, GÜNDÜZ GEÇ HERKES GÖRSÜN

Uzun bir aradan Ankara'ya dönüyordu. Uçak havalandıktan hemen sonra gazetesini okumaya başladı. "2009 Avrupa Ödülü Ankara'ya verildi" haberine takıldı gözü bir ara.

Yüzünü buruşturdu, sayfayı hışımla çevirdi. Nihayet, uçak Esenboğa'ya inmişti. Beyimiz kendisini bekleyen otomobille şehir merkezine yöneldi. Çok geçmeden şaşırıp kaldı. Şoföre, "Ne bu ya!?." diye sordu. "Protokol Yolu, beyim." dedi şoför. 

Aslında, son günlerde bu yolu ilk kez görenlerin çoğu aynı şaşkınlığı yaşıyor. Protokol Yolu, Ankara'nın kuzeyden giriş kapısı. Hava yolu ile gelen yerli-yabancı konukların ilk güzergahı. Esenboğa Havalimanı'ndan başlayarak, birbirine bağlı caddelerin oluşturduğu 35 kilometrelik hat boyunca şehir merkezine uzanıyor. Sayısız devlet başkanı, kral, başbakan ve diplomat bu hattan geçti; hâlâ geçiyor. Adı da bu yüzden 'Protokol Yolu' zaten.

Başkent'in giriş kapısı mezbelelik

Ankara'nın dışa açılan yüzünün, çok değil 5 yıl öncesine kadar verdiği imaj hiç de hoş değildi. Kötü bir yol ve onun etrafında sağlı-sollu yayılmış gecekondular vardı. Görüntü kirliliğinin boyutunu İngiltere Eski Başbakanı Margaret Thatcher'a atfedilen şu sözler özetlemeye yetiyor: "Sizin hayvan barınaklarınız ne güzelmiş."

Rezil oluyorduk yabancıya

Doğrusu, görünen köy kılavuz istemezdi; bu tablo Başkent'e yakışmıyordu. Oysa, şehirlerin girişi önemliydi. Tarih, "Kapısının görkemi gösterir şehri." derdi. "Ayıp oluyor el aleme." ezikliğiyle, elbette çareler arandı. Ama gerçek mi, hikaye mi olduğu anlaşılmayan ironi kokan önlemler üretildi yıllarca. Mesela, önemli konuk yol boyunca lafa tutulacak, tabloyu görmesi engellenecekti. Ya da geçiş için havanın kararması beklenecekti. "Gecekonduları boyayalım. Dev bir perde çekelim." yollu sivri fikirler de eksik olmuyordu.

Gecekondular yok artık

Neyse ki, 4 yıl önce sıvandı kollar. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi'ne başladı. İnşaatlar devam etse de, kısa sürede önemli mesafe alındı. Yolun ve etrafının çehresi değişti. Gecekondular yıkıldı. Yeşil, kırmızı, mavi, beyaz renkte modern TOKİ konutları yükseliyor artık yol boyunca. Bir bölümü biten proje, 2015'te tamamlanacak. 8 bin konut, göletler, yeşil alanlar, villalar, kültür merkezleri ve uçak oteller, ayrı bir hava verecek kentin dokusuna. Bölge şimdiden cazibe merkezi olmaya aday.

Bu arada, inşaat alanlarında tek başına yükselen minareler dikkat çekiyor. Merak uyandırıyor ayrıca. Camiler yıkılırken, sağlam minarelere dokunulmamış. İşin sırrı ise bildik tartışmalarla ilgili. Projede yer alan camilere gelebilecek itirazlara önlem düşünülmüş. Bu şekildeki 13 minare, camisini bekliyor.

Havaalanından Aydınlıkevler Kavşağı'na kadar yol kenarında sıralanmış evlerin dış cephelerindeki estetik de göz zevkine hitap ediyor. 

Zaman
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2009 Cumartesi 20:32:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?