5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

"Krizden FİSKOBİRLİK sorumlu"

AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa, fındık krizinden FİSKOBİRLİK'i sorumlu tutarak, "Hükümet konuya el koymuştur. Fındık üreticisi birtakım istismarcıların insafına terkedilmeyecektir" dedi.

Fatsa, Ordu'daki olaylı fındık mitinginin ardından mağduriyetin sebebinin hükümetmiş gibi gösterilmeye çalışıldığını belirterek, "Olayın sorumluları bellidir. FİSKOBİRLİK bu süreci iyi idare edememiş, özerklik şartlarını yerine getirememiş ve üreticinin hukukunu koruyamamış, mağdur etmiştir. Olay bundan ibarettir" dedi.

Fatsa, fındık üreticisi üzerinden yapılan istismarın artık son bulması gerektiğini de vurgulayarak, "Sıkıntıyı gördüğümüz için hükümetimiz inisiyatif almıştır. Fındık üreticisinin alın terini ve emeğini istikbal ve ikbal meselesi yapanlara, siyasi rant meselesi yapanlara da fındık üreticisinin alın terini peşkeş çektirmeyeceğiz" uyarısını yaptı. 

TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplandıran Fatsa, Ordu'da düzenlenen fındık mitinginin ardından yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Fatsa, Ordu Emniyet Müdür Vekili Rıdvan Güler'in merkeze alınmasında bir milletvekilinin etkili olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, Ordu'daki fındık mitinginin hiçbir Ordulu'nun tasvip etmediği görüntülere sahne olduğunu söyledi. Miting sırasında uluslararası yolun 10 saat süreyle trafiğe kapatıldığını, bu şekilde binlerce insanın mağdur edildiğini vurgulayan Fatsa, hastaların, doğum sıkıntısı çekenlerin hastaneye ulaşamadığını kaydetti. Miting sırasında boğulan 2 vatandaşa ambulans ve sağlık ekibi ulaşamadığı için hayatını kaybettiğini dile getiren Fatsa, olaylar sonucunda 20 emniyet görevlisinin yaralandığını, iş yerlerinin tahrip edildiğini bildirdi. Emniyet Müdürü ve Vali ile olay anında, olayların yatıştırılması için hem iktidar hem muhalefet milletvekillerinin görüş alışverişinde bulunduğunu açıklayan Fatsa, kendisiyle merkeze alınan Ordu Emniyet Vekili Rıdvan Güler arasında iddia edildiği gibi bir telefon görüşmesinin geçmediğini ifade etti. 

Emniyet Müdürü'nün merkeze alınmasını "Bağlı bulunduğu Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ve İçişleri Bakanlığı'nın tasarrufudur" sözleriyle değerlendiren Fatsa, hiçbir milletvekilinin, Emniyet Müdürü'nün görevden alınması yönünde talepte bulunmadığını vurguladı. Fatsa, olayın başka yönlere çekilmemesi gerektiğinin de altını çizerek, "Bunu siyasilere mal etmek gibi gayretler çirkin ve olayı saptırmaktan ibarettir" diye konuştu.

"FINDIK ÜRETİCİSİ ÜZERİNDEN YAPILAN İSTİSMAR ARTIK SON BULMALIDIR" 

Karadeniz Sahil Yolu'nun 10 saat trafiğe kapatılmak suretiyle yaşanan olayların, emniyet ve savcılık tarafından izlemeye alındığını, bant kayıtlarının çözüldüğünü belirten Fatsa, olaylara illegal örgütlerin de dahil olduğunun tespit edildiğini söyledi. Olayları araştırmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polis müfettişiyle İçişleri Bakanlığı'nın mülkiye müfettişi görevlendirdiğini hatırlatan Fatsa, yapılan çalışmalar sonucunda olayların bütün ayrıntılarının ortaya çıkacağını kaydetti. 

AK Parti'li Fatsa, fındık fiyatlarıyla ilgili hedef saptırıldığından da yakınarak, "Fındık üreticisinin bu sene yaşamış olduğu mağduriyetin sebebi sanki iktidarmış, bölge milletvekilleriymiş gibi sorumlusu olmadığımız konunun failleri gibi takdim edilmeye çalışılıyor. FİSKOBİRLİK özerk bir kuruluştur. FİSKOBİRLİK bu süreci iyi idare edememiş, özerklik şartlarını yerine getirememiş ve üreticinin hukukunu koruyamamış, mağdur etmiştir. Olay bundan ibarettir" açıklamasında bulundu. 

Hükümetin, 2006 yılı fındığıyla alakalı üreticiyi mağdur etmeyeceğini, gerekli altyapı çalışmasını yaptığını kamuoyuyla paylaştığına dikkati çeken Fatsa, bu çerçevede Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında bir heyet oluşturulduğunu, bu heyetin en geç önümüzdeki haftanın ortasında heyet toplanarak, bir karar alacağını kaydetti. 

"Fındık üreticisi üzerinden yapılan istismar artık son bulmalıdır" diyen Fatsa, olayın sorumlularının belli olduğunu vurguladı. Fatsa, "Fındık üreticisini mağdur edenler bellidir. Demokratik bir tepki ortaya konacaksa, bu tamamen üreticiyi perişan eden, alın terini, hukukunu koruyamayan insanlara aittir. Bu sıkıntıyı gördüğümüz için hükümetimiz inisiyatif almıştır. Fındık üreticisinin alın terini ve emeğini istikbal ve ikbal meselesi yapanlara, siyasi rant meselesi yapanlara da fındık üreticisinin alın terini peşkeş çektirmeyeceğimizi ifade ediyorum. Hükümet konuya el koymuştur. Fındık üreticisi birtakım istismarcıların insafına terkedilmeyecektir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2006 Çarşamba 15:28:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?