3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

1 Mayıs tatil oluyor!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın artık gerilim günü olmaktan çıkması gerektiğini belirterek, "Bundan sonra 1 Mayısları herkesin katılımıyla, dünyaya örnek olacak bir olgunlukta kutlamamız demokrasimize büyük katkılar sağlayacaktır" dedi.

1 Mayıs'ın 'Emek ve Dayanışma Günü' adıyla tatil olarak ilan edilmesini öngören kanun tasarısının görüşmelerine bugün TBMM İçişleri Komisyonu'nda başlandı. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut başkanlığında toplanan komisyon, Hükümetten gelen tasarı ile daha önce verilen kanun tekliflerini birleştirerek görüştü.

Görüşmelerde tasarıya ilişkin bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 1 Mayıs'ın 1935 yılında 'Bahar Bayramı' olarak genel tatil günlerine dahil edildiğini kaydetti. 1976 yılında ilk kitlesel kutlamalara sahne olan 1 Mayıs'ın 1977 kutlamalarında kana bulandığını hatırlatan Çelik, hak ve özgürlüklerin askıya alındığı 12 Eylül 1980 müdahalesiyle bu bayramın çalışanların elinden alındığını, sendikal örgütlenmelere de yasaklar getirildiğini belirtti.

Aradan geçen 30 yılda Türkiye'de ve dünyada birçok şeyin değiştiğine işaret eden Çelik, çalışma yaşamında çatışmacı anlayışın terk edildiğini, sosyal devlet, sosyal diyalog ve insan merkezli çalışma politikalarının hayata geçirilmeye başlandığını söyledi. Üretim noktasında işçinin, dönen çarkın dişlisi yerine işin sahibi olarak görülmeye başlandığını ifade eden Çelik, "Bu anlayış, alınterinin sembolü olan 1 Mayıs'ı ülkemizde korku günleri olmaktan çıkarıp işçi ve emekçinin dayanışma gününe dönüştürmüştür" diye konuştu.

Her alanda özgürlükleri genişleten AK Parti hükümetinin 25 Nisan 2008'de aldığı kararla 1 Mayıs'ı fobi olmaktan çıkararak 'Emek ve Dayanışma Günü' ilan ettiğini hatırlatan Çelik, bugün bir adım daha attıklarını ve tüm dünyada coşkuyla kutlanan 1 Mayıs'ın 29 yıl aradan sonra tatil günü ilan edilmesine ilişkin düzenlemeyi Meclis'e getirdiklerini ifade etti. Çelik şunları söyledi:

"Dünyada halen 1 Mayıs 148 ülkede tatil ilan edilmiştir. 28 ülkede bayram olarak kutlanmaktadır. 15 ülkede ise işçi bayramı nedeniyle 1 Mayıs haricinde farklı günler tatil ilan edilmiştir. 1 Mayıs'ın tatil günlerine ilave edilmesiyle Türkiye'de toplam bayram ve tatil günleri 14.5 güne ulaşmış bulunmaktadır. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü çalışma hayatının sorunlarının irdelendiği, demokrasi kültürünün zirveye çıktığı, sevginin, barışın yeşerdiği bir gün olarak hafızalarda yer etmelidir. 1 Mayıs artık gerilim günü olmaktan çıkmalıdır. Bundan sonra 1 Mayısları herkesin katılımıyla, dünyaya örnek olacak bir olgunlukta kutlamamız demokrasimize büyük katkılar sağlayacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 13:36:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?