5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

1200 memur kayıtdışına kaydırıldı

Maliye, internet gelince boşta kalan bin 200 personeli denetime çıkardı. Vergi gelirlerini artırmak isteyen Maliye Bakanlığı, her geçen gün farklı bir teknolojik uygulamaya imza atıyor. İki yıl önce elektronik beyanname (e-beyanname) almaya başlayan Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellefin işlemlerini hızlandırmanın yanında büyük miktarda tasarruf sağladı.


Kurumlar Vergisi'nin yüzde 92'si, Gelir Vergisi'nin yüzde 70'i, KDV beyannamesinin ise yüzde 80'inin internetten alınması vergi dairelerinin yükünü hafifletti. 

Uygulamanın başladığı Ekim 2004'ten bugüne kadar Kurumlar Vergisi beyannamesinin yüzde 92,5'i, Gelir Vergisi'nin yüzde 70'i, KDV beyannamesinin ise yüzde 80'i internet üzerinden alınır hale geldi. Söz konusu teknolojik yenilik, kuruma bürokrasi ve kırtasiyenin azaltılması dolayısıyla e-devlet ödülünü kazandırırken vergi dairelerinin iş yükünü de önemli ölçüde hafifletti. Yıllık 2,5 milyon Euro tutarındaki 6 bin ton kağıt kullanımı ortadan kalkarken bu kağıtların konulacağı arşiv yerinden de tasarruf edildi. Vergi dairelerinde beyanname alıp dosyaya koyan yaklaşık bin 200 memur boşa çıkınca Türkiye'nin en büyük sorunu kayıt dışı ile mücadeleye yönlendirildi. E-beyanname verilirken tahakkuk fişi elektronik ortamda görüldüğü için mükellef vergi dairesine uğramadan vergi borcunu da internetten yatırma imkanına kavuştu.

Türkiye'de 606 bin Kurumlar Vergisi ve 3 milyon 166 bin de Gelir Vergisi olmak üzere yaklaşık 4 milyon mükellef bulunuyor. Bunlardan 38 bin 641'i idare tarafından verilen şifre ile e-beyannamesini kendisi veriyor. Diğerleri ise 32 bin 236 adet serbest muhasebeci ve mali müşavir aracılığı ile e-beyanname gönderiyor. Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın www.gib.gov.tr adresinde bulunan internet vergi dairesi hizmeti her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Şu ana kadar alınan toplam elektronik beyanname sayısı 43 milyon 900 bine ulaştı. Sadece 1 Kasım-22 Kasım tarihleri arasında 3 milyon 110 bin beyanname alındı. Elektronik beyanname alma kapasitesi günlük 4 milyon 800 bin adet olan Gelir İdaresi, 26 tür beyanname ve eklerini elektronik ortamda işleme koyabiliyor. 24 saat çalışan sistem saatte 200 bin beyanname alabiliyor.

Sistem nasıl işliyor?

Uygulamanın vergi dairelerinin iş yükünü azalttığını belirten yetkililer, mükellef ve vergi dairesi arasındaki fiziki bağın büyük oranda koptuğunu söyledi. Şimdilik ihtiyari olarak ve tam otomasyona geçmiş olan vergi dairelerindeki mükelleflerin yararlanabileceği bu uygulamanın, daha sonra şartların oluşmasına bağlı olarak mecburi hale getirilmesi düşünülüyor. Başlangıçta, sadece cari döneme ait beyannameler elektronik ortamda gönderilebilecek, ileriki dönemlerde; kanuni süresi geçmiş beyannameler ile pişmanlık ile düzeltme talebi içerenlerin de elektronik ortamda gönderilebilmesi hedefleniyor. Sistemin işleyişi ise şöyle: Mükellef, program aracılığıyla formunu doldurup gönderiyor. Onayını aldıktan sonra vergisini ödüyor. Sistem, beyanname doldurulurken matematiksel hataların yapılmasını da engelliyor. Beyannamelerdeki bilgiler İdare'deki bilgilerle karşılaştırılıyor ve mükellefe elektronik ortamda onaylatılıyor.

Zaman/Ercan Baysal
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2006 Pazartesi 13:19:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?