3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

182 eser Türkiye'ye iade edildi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, zaman zaman turizm ve kültürü birbirinden ayırma ve gayretinin gündeme geldiğini belirterek, "Ben kültürümüze sahip çıktığımızda turizm değerimizin artabileceğine turizmin kültürel eserlerin değerini bildiği ölçüde de farklılaşacağına ve markalaşacağına yürekten inanıyorum" dedi.

Bakan Günay, Almanya'nın Bremen şehrinde ele geçirilen bin 182 eserin Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin Anadolu Medeniyetleri Müzesinde bir basın toplantısı düzenledi.

Günay, eserlerin Türkiye'ye kazandırılmasından dolayı büyük bir sevinç duyduklarını belirterek, tarihsel varlıkların hem yurtiçinde hem de yurtdışında korunması ile ilgili olarak çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Türkiye'nin değerleri ile kendisini dünyada tanıtmak alanında çok yüksek bir potansiyele sahip olan bir ülke olduğunu kaydeden Bakan Günay, geçmiş yıllarda bu konuda toplumsal bilincin gelişmediği ve bu zarardan dönmeye çalıştıklarını söyledi.

Dünya'nın dört bir tarafındaki sergileri müzayedeleri yakından takip ettiklerini anlatan Günay, bunun gereklerini diplomatik ve yasal yollarla yerine getirdiklerini belirtti. Kültür varlıklarının gelişmesi konusunda bir yeni ivme harekete çalıştırmaya özel bir gayret gösterdiklerini vurgulayan Bakan Günay, "Şu anda dünyanın turizm alanında çok önemli ülkelerinden birisi haline geldik. Bu yıl dünyada turizm hareketinde geçen yıla göre çok ciddi bir gerileme yaşanırken bizim bu alanda rekabet ettiğimiz bazı ülkeler İspanya, İtalya, Yunanistan gibi gerileme yaşarken Türkiye yüzde 16 seviyelerine gelmiştir. Aralık ayının sonu itibariyle 26 milyon insan ülkemizi ziyaret etti. Turizmden çok ciddi bir şekilde gelir elde ediyoruz. Gelenler ilk ölçüde müzeleri de ziyaret etme konusunda daha çok gayret gösteriyorlar. Bu yıl 20 milyon üzerinde müze ve ören yerlerimiz ziyaret edildi. Geçmiş yıllardan kaynaklanan sorunlarımız ihmallerimiz var. Bunları gidermeye çalışıyoruz. Müzelerimizi girişten ve çevrelerinden itibaren dünya standartlarına kavuşturmaya çalışıyoruz. Çok sayıda eserimiz, depolarımız var bir müze deposu standardı dünyada neyse o ölçütlere gelme konusunda yeni projeler içerisindeyiz" dedi.

Müzeleri denetleme, standartlarını yükseltme ve güvenlik önlemleri niteliklerini artırırken yenilerini de planladıklarını kaydeden Günay, "Çanakkale'de ve Ankara'da büyük bir müze oluşturma konusunda iki tane danışma kurulu kurduk. Ben Türkiye'nin kültür varlıklarını sahip çıktıkça Türkiye'nin dünyada hem kültür açısından hakettiği yere gelmesi konusunda hem üzerimize düşen görevi yapacağımıza hem de turizm açısından marka değeri yükselteceğimize inanıyorum. Zaman zaman turizm ve kültür arasında bir sınır çizme bunları birbirinden ayırma niyet ve gayreti gündeme geliyor. Ben kültürümüze sahip çıktığımızda turizm değerimizin artabileceğine turizmin kültürel eserlerin değerini bildiği ölçüde
farklılaşacağına ve markalaşacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.

Bakan Günay, daha sonra Almanya'dan getirilen eserleri inceleyerek bilgi aldı

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2009 Çarşamba 15:44:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?