4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

2 kutlamanın ticareti 2 milyar dolar

Kurban satış yerleri ve alışveriş merkezlerinde bayram bereketi yaşanıyor. Bayram ve yılbaşı hareketliliğinin reel ekonomide 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluşturması bekleniyor.

Vatandaşlar bayram öncesi alışveriş merkezlerine hücum etti. Mağazalar, Kurban Bayramı öncesinde müşteriye taksitin yanı sıra yüzde 40'a varan indirim imkanı sağlıyor. 

Bu sene Kurban Bayramı ile yılbaşının çakışması, bir kez alışveriş yapılacağı için perakende piyasasına olumsuz tesir ederken, ihracatçı firmalar iki ayrı tatil olmayacağı ve işlere bir kez ara verileceği için memnun. Kurban Bayramı sebebiyle 'tatil' yapacak sektörlerden biri kasaplar. En az bir ay iş yapamayacak kasaplar bu süreyi, halka, et parçalama ve kıyma çekme konusunda yardım ederek geçirecek.

Son yıllarda marketlerin kurban işine girmesi üzerine bıçakçıların işi azalırken, müşteri kaybetmek istemeyen özellikle küçükbaş hayvan satıcıları kesim hizmeti de vermeye başladı. Tokat'ın Reşadiye ilçesi Bereket köyünden İstanbul'a 117 koç getiren Nazım Aslan, isteyene 10 veya 20 yeni liraya kesim yapıyor. Serdar Bücür de kesim isteyenlere farklı fiyat verdiklerini dile getiriyor. İstanbul'da en çok satılan ise büyükbaş hayvanlar. Afyon'dan 24 büyükbaş kurbanlık getiren Haluk Demirel, malları için 3 bin ile 4 bin YTL arasında fiyat istiyor.

Afyon'dan 24 büyükbaş kurbanlık getiren Haluk Demirel, malları için 3 bin ile 4 bin YTL arasında fiyat istiyor. Demirel, iki yıldır beslediği 'simantel' cinsi diye tanımladığı yaklaşık bir ton ağırlığındaki hayvanı da satmaya getirmiş. Demirel, bu hayvan için 5 bin yeni lira ücret istiyor. İstanbul'da kurbanlık fiyatları ise 7 kişilikte 2 ile 4 bin yeni lira arasında değişiyor. Koyun ve koçta bu rakam 300 ile 500 arası. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kesim için bu yıl 7 bölge belirledi. Son yıllarda Real, Migros, Tansaş gibi büyük market zincirleri, kurban satış işine ağırlık verdi. Migros, internetten yapılan başvuruları da kabul ediyor. Marketler kurbanları ilk günü kestikten sonra paketleyip, isteyene mağazada veriyor, isteyene de düşük bir fiyata evine bırakıyor. Kurbanlıklara bankalar da 6 veya 8 ay taksit yapıyor.

Kurban Bayramı ve yılbaşının birleşmesi, hazır giyim mağazaları ve perakendecileri olumsuz etkilerken, ihracatçıları sevindirdi. İstanbul Osmanbey'de Energy, Ms Sixty gibi ünlü markaların Türkiye distribütörlüğünü yapan Adnan Güldaş, daha önceki yıllarda iki kez alışveriş yapılırken bu yıl bir defa insanlar para harcayacağı için en az yüzde 20'lik kayıp olduğunu belirtiyor. Güldaş, soğukların geç gelmesi yüzünden de manto, bot, kaban gibi kışlık kıyafetlerin sezonunda satılmadığına, yüzde 80'inin indirime kaldığına da dikkat çekiyor. Diğer yıllarda ise mağazalarda ürünlerin yüzde 60'ı sezon fiyatı ile satılırken, yüzde 40'ı indirimde bitiriliyordu. Güldaş, satışların, geçen seneye göre kısmi azaldığı bilgisini veriyor. Colins ve Loft markalarını üreten Eroğlu şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, aralık ayının 15'ine kadar durgunluk yaşayan piyasanın yeni yeni hareketlendiğini belirtiyor. Eroğlu da yüzde 30-40 oranında indirim yapmış.

Kiler Marketler Zinciri'nin Genel Müdürü Nihat Özdemir'e göre, arife gününde yapılan cirolar bayram günlerini telafi ediyor. Yılbaşının bir gün öncesi, bayramın birinci gününe denk geliyor. İkisi bir arada olunca Kurban Bayramı ağırlık kazandığı için yılbaşı hediyesi satışında azalma bekleniyor. Özdemir, "Eskiden iki kez alışveriş olurdu, şimdi 1,5 kez olacak." yorumunu yapıyor. Hazır giyim markalarının bayrama yönelik kampanyaları sürüyor. LC Waikiki yüzde 40 indirim yaparken, Kiğılı mağazalarında bayram şıklığı, uygun fiyatlarla tüketiciyle buluşuyor. İki gömlek ile iki triko ve iki pantolon 78'er yeni liraya, iki ceket 338, bir çift takım elbise ise 418 yeni liraya alıcı buluyor.

Çin malları furyası bıçakçıyı da vurdu

Büyük marketlerin kurban işine girmesi ve belediyelerin toplu kesim yerleri kurması bıçak üretici ve satıcılarının işlerini durma noktasına getirdi. Bursa Bıçakçılar Odası Başkanı Bayram Kılıç, her geçen yıl satışların daha da azaldığını belirterek, "Artık toplu kesimler başladı, bazı yerlerde kesimler yasaklandı. Vatandaş bahçede kesiyordu, şimdi adam hazır veriyor. Satışlarda, geçen yıllara göre yüzde 40 azalma var." bilgisini veriyor. Çin'den gelen ucuz bıçakların da sektöre darbe vurduğunu belirten Kılıç, piyasanın yüzde 50'sinin bu menşeli ürünlerden oluştuğunu kaydediyor. Asıl işi pazarcılık olduğu halde 10 yıldır bıçak satan Metin Çoban, eski işlerinin onda birini gerçekleştirememiş. 6 ile 15 yeni lira arasında bıçak satan Çoban, "Bir de Çin malı bıçaklar var; ama kurbanını kendi kesecek işi bilen insanlar yerli malı Bursa ürünlerini alıyor." şeklinde konuşuyor.

Bayramda çikolata satışı 8 kat artıyor

Bayramın vazgeçilmezlerinden şeker ve çikolata satışlarında artış gözleniyor. Gıda devi Ülker'in İstişare Konseyi Üyesi ve basın sözcüsü Metin Yurdagül, Türkiye'de özellikle bayram öncelerinde çikolata satışlarının patladığına dikkat çekerek, özellikle bayram arifelerinde ve bayram dönemlerinde çikolata satışlarının 8 kat arttığını belirtiyor. Türkiye'deki çikolata pazarının durumu ve ambalajları yenilenen ürünlerini tanıtmak üzere bir basın toplantısı düzenleyen Yurdagül, Ülker'in çikolata pazarında 2006 yılını 680 milyon YTL ciro ile kapattığını belirterek, "Türkiye'deki çikolata pazarı 2007 yılında tonaj bazında yüzde 12 büyüyecek. Biz de bu dönemde ciromuzu yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Kasaplar bir ay kıyma çekecek

Kurban Bayramı ile doğrudan etkilenen sektör; kasaplar. Bayram ve sonrasında en az 1 ay et ve et ürünleri satışında zorluk yaşayan kasaplar, kesim, et parçalama ve kıyma çektirme işlerinde halka destek verecek. İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin, "İnsanlar et yemeye doyacakları için biz bir süre iş yapamayacağız. Senede bir ay böyle boşluğumuz oluyor. Ama cüzi ücretler karşılığında kesim ve diğer hususlarda halka yardım edeceğiz." diyor.


Abdulhamit Yıldız/zaman
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2006 Çarşamba 12:05:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?