3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'24 ayar' operasyonuna 31 gözaltı

İstanbul Kapalıçarşı'daki ruhsatsız atölyede ürettikleri sahte altını 24 ilde sattıkları iddia edilen 31 kişi gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, 3 ay önce piyasaya bazı kişilerin sahte altın sürdüklerinin belirlenmesi üzerine bir çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda kimlikleri belirlenen şüpheliler teknik takibe alındı.

Takip ve delillendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Cumhuriyet savcısının talimatıyla Ankara, Kocaeli ve İstanbul'da ''24 Ayar'' adlı bir operasyon düzenlendi. Operasyonda 'Doktor' lakaplı F.O., E.Y., Y.S., N.G.,L.A., T.A., M.E.Ö., B.Ö., R.C., Ö.C., A.T., R.Ö., F.A., A.T., C.Ö., M.U., S.E.Z. ve M.M. İstanbul'da; B.O.Ö., Ö.A., A.G., S.E.Ö., A.U., N.D., Kocaeli'nin Gebze ilçesinde A.K. S.K., D.L., A.G., Ö.D., M.K. ve M.Y. ise Ankara'da gözaltına alındı. Zanlılarla birlikte çok sayıda sahte ziynet eşyası, bu eşyaların imalatında kullanılan alet, teçhizat ve makineler ele geçirildi.

Şebekenin, bir zamanlar kuyumculuk yapan 'Doktor' lakaplı Fasih O. liderliğinde İstanbul Kapalıçarşı'da kurdukları dört ayrı ruhsatsız atölyede sahte altın imal ettikleri, şebekenin diğer üyelerinin ise bu ziynet eşyalarını kuyumculara sattıkları belirlendi. Zanlıların telefon görüşmelerinde polise ''Kamil'', kuyumculara ve ziynet eşyalarına ise ''Kamiller'' diye rumuz kullandığı tespit edildi.

Kuyumcu tarafından satılan ziynet eşyasının sahte olduğunun anlaşılması halinde ''Kamiller patladı'', imal edilen sahte ziynet eşyasının üretim sırasında bozulması veya sonrasında deforme olması durumunda ise ''Kamiller çatladı'' şeklinde konuşulduğu anlaşıldı.

Şebekenin 24 ilde piyasaya sürdükleri sahte altından yaklaşık 200 bin TL haksız kazanç elde ettikleri belirlendi. Şebekenin piyasa sürdüğü altının incelemesi sonucunda bakır, gümüş ve çinkodan oluştuğu belirlenen sahte altında yüzde 5-10 arasında altın bulunduğu anlaşıldı.

Şebekenin elemanlarının satmak için getirdiği kuyumcuların altının sahte olup olmadığını anlamak için mihenk taşına sürmelerine ya da kezzap dökmelerine rağmen sahte altınların anlaşılmadığı belirlendi. Ziynet eşyalarının sahte olduğunun ancak kuyumcu tarafından hurdaya gönderilmesi sonrasında ortaya çıktığı bildirildi.

Şüpheliler, polis sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 12:47:31
Güncelleme :2 Mart 2009 Pazartesi 12:52:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?