5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

27 bin TL hibe desteğine hücum

27 BİN TL HİBE DESTEĞİ İZDİHAMA NEDEN OLDU

Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında iş kurmak isteyen ve bunun için verilecek 27 bin lira hibe desteği almak isteyenler, sınav merkezi önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında iş kurmak isteyen girişimcilere 27 bin lira hibe verileceğinin açıklanması üzerine İŞKUR'a kayıtlı yüzlerce kişi, sınavın yapılacağı merkez önüne geldi. Kızılay'daki sınav merkezinde vatandaşlar uzun kuyruklar oluştururken, zaman zaman sıra yüzünden aralarında tartışmalar da yaşandı. Sınavın yapıldığı bina önüne

gelen polis aracı da zaman zaman anons yaparak, İŞKUR'a kayıtlı olmayanların boşuna beklememesi gerektiğini duyurdu. Sınava girmek için gelen bir vatandaş, saat 10.00'da sınav merkezinde olmalarının istendiğini, daha erken gelmesine rağmen sınava giremediğini belirterek, "Daha önce bize sınav saatini verebilirlerdi. Bu kadar yığılma olmazdı" dedi.

Bu kalabalığın oluşmasında İŞKUR ya da KOSGEB'in hatası olmadığını söyleyen bir vatandaş da, "Bu iş televizyona çıktığı için insanlar yığıldı. 18 yaşını dolduran herkese 27 bin lira hibe ediliyor diye insanlar yığıldı. İş-Kur'a kayıtları da yok. Ama televizyonda bunu duyanlar bir gün önce İş- Kur'a kayıt yaptırdı, bir gün sonra buraya geldi" diye konuştu.

Hibe desteğinin vatandaşın kendi yatırımı ile işini kurduktan sonra verileceğinin açıklandığını belirten vatandaşlar, "Bu 3-4 bin kişi içinden 25 kursiyer alınacak. Ondan sonra bunun KOSGEB boyutu var; projeni onaylatacaksın, kredi alacaksın. Kredini nasıl alacaksın? İşini kuracaksın, sonra parça parça alacaksın. İşi kursa insanlar zaten kurar. Burada insanlar rezil bir durumda. Yetkili biri çıkıp açıklama yapsa buradaki insanların yüzde 80'i gider buradan" dedi.

Sınava girenlerden bazıları ise, 30 sorunun sorulduğu sınavın çok kolay olduğunu ancak desteğin sadece 75 kişiye verileceğini söylediler. Sınav merkezindeki yetkililerin önce kendi paraları ile yatırım yaparak işlerini kurmaları gerektiğini, hibenin daha sonra verileceğini açıkladıklarını söyleyen vatandaşlar, yeteri kadar bilgi sahibi olmadıklarını, çoğunluğun sadece 27 bin liralık hibe desteği alacağını düşünerek buraya geldiğini söylediler. Bazı vatandaşlar da, aşırı kalabalık olduğunu ancak kimsenin

kendilerine açıklama yapmadığını ifade ederek, "En az 3 bin kişi var burada, küçücük bir kapıda bekliyor herkes" dediler.

KOSGEB ve İŞKUR'un ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında iş kurmak isteyen girişimcilere 27 bin lira hibe verileceği, girişimcilerin işlerini kurduktan 1 yıl sonra 2 yılı ödemesiz olmak üzere 36 ay vade ile faizsiz 70 bin lira da kredi kullanabilecekleri açıklanmıştı.

27 BİN TL HİBE DESTEĞİ İZDİHAMA NEDEN OLDU
27 BİN TL HİBE DESTEĞİ İZDİHAMA NEDEN OLDU
27 BİN TL HİBE DESTEĞİ İZDİHAMA NEDEN OLDU
27 BİN TL HİBE DESTEĞİ İZDİHAMA NEDEN OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2011 Perşembe 12:10:00
Güncelleme :13 Ocak 2011 Perşembe 19:08:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?