4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

45 adet kızıl geyik doğaya salındı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara'nın Çamlıdere ilçesi Çamkoru Geyik Üretme İstasyonu'nda 45 adet kızıl geyiği doğaya saldı.

Bakan Eroğlu, 2002 yılından bu yana Türkiye genelinde 484 adet geyiği tabiata bıraktıklarını söyledi. Çamlıdere Çamkoru Geyik Üretme İstasyonu'nda basın toplantısı düzenleyen Bakan Eroğlu, 45 adet kızıl geyiği doğal hayata bıraktı. Eroğlu, doğaya bırakılan geyiklerin doğal ortamlarda gelişmeleri için katkıda bulunacaklarını ifade etti. Eroğlu, 9 bin 600'den fazla bitki türüne sahip olan Türkiye'nin Avrupa-Asya kıtaları arasında bir vitrin durumunda olduğunu söyledi.

Plansız sanayileşme ve yasak avcılık yüzünden yaban hayvanlarının olumsuz etkilendiklerini dile getiren Bakan Eroğlu, "Genel müdürlüğümüz büyük bir faaliyet içinde. Çok çeşitli yaban hayvanları üretiliyor. Bugüne kadar doğaya yaban koyunu, geyik, ceylan, sülün, kelaynak ve keklik saldık. Bunun için bakanlığımız 33 adet yaban hayvan istasyonu kurdu" diye konuştu. Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı bir bölgenin kara akbabalara ev sahipliği yaptığını söyleyen Bakan Eroğlu, bakanlığının tabiata ve yaban hayvanlarına çok büyük önem vereceğini kaydetti. 45 adet geyiğin bugün hürriyetine kavuştuğunu belirten Bakan Eroğlu, yaban hayvanlarının Türkiye için zenginlik olacağını söyledi. 2002-2007 yılları arasında yapılan çalışmaları değerlendiren Eroğlu, "Türkye genelinde 52 ilde 58 bin 709 keklik, 61 bin 845 adet sülün ve 120 bin 554 adet kanatlı hayvanı doğal hayatına bıraktık" dedi.

ANKARA'NIN SU SIKINTISI

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Eroğlu, su sıkıntısı yaşanan Ankara'ya Kızılırmak'tan su getirme projesinin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Ekim ayının sonunda Kesikköprü Barajı'ndaki su çalışması tamamlanacak. Geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ASKİ yetkilileriyle bir toplantı yaptık. Çok güzel ilerliyor. ASKİ'nin çalışmasından dolayı Melih Gökçek'e destek veriyoruz."

Türkiye genelinde şehirlerin içme suyu açısından bir problem yaşamayacaklarını ifade eden Bakan Eroğlu, hiçbir şehirde problem yaşanmaması için tüm tedbirleri aldıklarını söyledi. Bakan Eroğlu, Mardin-Kızıltepe Nilüfer Barajı ve İstanbul Melen Projesi ile Çorum ve Çankırı'daki barajların yapımının devam ettiğini belirterek, "20 ilde eksik kalan projeler tamamlanıyor. 2010 yılına kadar su sıkıntısı çekilmeyecek şekilde tedbirlerimizi aldık. Susuzluk problemi kesinlikle gündemimizde olmayacak" diye konuştu. Bir soru üzerine Eroğlu, geçen yıla göre bu sene Türkiye'de daha çok yangın çıktığını belirterek Çevre ve Orman Bakanlığı olarak yanan orman alanlarını yeniden ağaçlandırdıklarını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde Suriye sınırında çıkan yangına hemen müdahale edildiğini belirten Eroğlu, Başbakan Erdoğan'ın uygun görmesi durumunda yeni yangın söndürme uçaklarının bu sene alınacağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 13:09:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?