1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

5 ayda 45 bin 900 dükkan kepenk kapadı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday, büyük marketlerle rekabet edemeyen esnafın dram üstüne dram yaşadığını belirterek, 2005 yılı başından 31 Mayıs’a kadar 45 bin 900 esnafın kepenk kapattığını bildirdi.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Günday, 2004 yılında 92 bin 700 esnafın kepenk kapattığını hatırlatarak, daha yılın ilk 5 ayında 45 bin 900 esnafın kepenk kapatmasının çok düşündürücü olduğunu kaydetti.

Yılın bitmesine daha 7 ay gibi uzun bir zaman olduğunu ifade eden Günday, "Bu da şimdiden göstermektedir ki, 2005 yılında kepenk kapatan esnaf sayısı 2004 yılına oranla daha yüksek olacaktır. Esnafın kepenk kapatmasının sebepleri çok açık ve nettir. Vergilerle SSK ve Bağ-Kur pirim borçlarını ödeyemez hale gelen esnafımızın acilen nefes alması sağlanmalıdır. Bunun için de TBMM’ye sevk edilen ve önümüzdeki yasama yılında görüşülecek olan SSK ve Bağ-Kur pirim borçlarının özellikle faizlerinin af edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu sayı yıl sonu itibariyle tahminlerimize göre 150 binler civarında olacaktır" dedi.

Takibe düşen esnaf kredilerinin gecikme faizlerinin yüksek olduğunu, halen kullandırılmakta olan kredi faizlerinin de oldukça yüksek olduğunu kaydeden Günday, "Hükümetin acilen bu kredi faiz oranlarını düşürmesi gerekmektedir. Bununla birlikte Bağ-Kur’a pirim borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayan esnafımızın bu borçlarının kesinlikle af edilmesi gerekmektedir. Çünkü, alınmamış bir hizmettir. Sağlık pirimi emekliliği hiç ilgilendirmemektedir. Sadece Bağ-Kur’un esnafımızdan tahsil etmesi gereken birim emekliliğe ilişkin olan pirim borçlarıdır" şeklinde konuştu.

Bunun için faizlerin sıfırlanması ve çok cüzi bir orana çekilmesi gerektiğini ifade eden Günday, aksi halde çıkarılacak olan yasanın amacına ulaşmayacağını savundu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2005 Perşembe 14:59:01
Güncelleme :9 Temmuz 2005 Cumartesi 17:24:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?