3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

57 yıllık davayı Hazine kazandı

Ankara'nın Elmadağ ilçesinde, iki aile ve maliye hazinesi arasında yarım asırdan bu yana paylaşılamayan arazi davasına bakan mahkeme, arazinin hazineye devredilmesine karar verdi.

Balaban ve Koçak aileleri arasında yaklaşık altmış yıl önce başlayan, maliye hazinesinin de müdahil olduğu, arazi anlaşmazlığı iki ailenin de mutlu olmadığı bir kararla sonuçlandı. Elmadağ Kadastro Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti arazinin hazineye devredilmesine hükmetti.

Kararda, davacıların sundukları tapu kayıtları ve vergi kayıtlarının taşınmaza uymadığı belirtilerek şöyle denildi:

“Davacıların kazandırıcı zaman aşımı zilliyetliği ile taşınmazı kazanabilecekleri düşünülse de, davacıların zilliyetliğini tespit tarihinden sonraya tekabül ettiği görülmekle davacıların davasının reddine, maliye hazinesinin itirazının kabulüyle 785 parsel sayılı taşınmazın maliye Hazinesine tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiştir.”

Mezar yeri bile vermediler

Taraflardan Nail Balaban (56) AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi daha doğmadan 57 yıl önce ailesinin açtığı davanın daha yeni sonuçlandığını belirterek, mahkemece kendilerine bir mezar yeri dahi verilmediğini ifade etti. Sözkonusu arsanın kendilerine büyük dedelerinden kaldığını belirten Balaban şunları söyledi:

“Eskiden ailemizle Koçak ailesi arasında Arazi bölümü sırasında anlaşmazlık çıkıyor. Koçak'lar arsanın kendilerinin olduğunu iddia ediyor. Büyüklerimiz konuyu mahkemeye taşıyor. Hazine de davaya müdahil oluyor. 1955 yılında başlayan mahkeme süreci daha yeni sonuçlandı. Davanın diğer tarafı Koçak ailesi zaten köyden uzaklara yerleşti. Ben davayı yakından takip ettim. Ne onlara ne de bize. Hakim bey bize bir mezar yeri dahi bırakmadı. Mahkeme heyetinden ricam da oldu ama baba toprağımdan bir mezar yeri dahi vermediler.”

Geçimini hayvancılık yaparak sağladığını belirten Balaban, toprağın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Davanın görüldüğü 57 yılda maddi kayıplarının da çok olduğunu belirten Balaban,” 250 dönüm yerimiz devlete gitti. Üzülüyoruz toprağımızdan olduğumuz için. Tek tesellimiz ise devletimize kalması. Netice de başka bir insana değil, devletimize kaldı arsamız” dedi.

Muhtar karardan memnun

Muhtar Mutlu Yüksel davanın kendisinin doğmadan 20 yıl önce başladığını belirterek, mahkemenin verdiği karara mutlu olduklarını söyledi. Davanın her iki aileyi de yorduğunu belirten muhtar Yüksel “hem aileler açısından hem de devlet açısından sevindirici oldu 57 yıl olmuş. Devletin kestiği parmak acımaz. Sonuçta devletimize kaldı, yine köylülerimizi faydalanacak İyi oldu. Karardan çok memnunuz” dedi. 

AA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2012 Pazar 15:33:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?