5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

6.Uluslararası İtalyan Haftası

6. Uluslararası İtalyan Haftası, Başkent'te düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
 
Bu kapsamda ilk olarak Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nde İtalyan Kültürü konulu bir seminer düzenlendi. Seminere İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ve Dil Tarih Coğrafya Fakültesi İtalyan Dili ve Edebiyatı öğrencileri katıldı. Büyüyükelçi Marsili burada yaptığı konuşmada, İtalyanca'nın sürekli kendisini yenileyen zengin bir dil olduğunu söyledi. Son zamanlarda İtalyan dilinin Türkiye'de önem kazandığını belirten Marsili, şu anda kültür merkezleri dahil olmak üzere 9 bin 600 kayıtlı öğrencinin bulunduğunu söyledi.
 
Marsili, kültür merkezleri ve A.Ü. İtalyan Dili ve Edebiyatı'nda ana dilleri İtalyanca olan öğretmenler tarafından ders verildiğini belirtti. 2005 yılında Gaziantep'te Ticaret Odası'nın çalışmaları ile İtalyan kurslarının düzenlendiğini hatırlatan Marsili, bu kursların da orada büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

BAŞKENT'TE İTALYAN MUTFAĞINDAN SEÇME LEZZETLER 

Sheroton Oteli'nde düzenlenen yemek kursuyla da İtalya'dan gelen ahçı Giuliano Tassimari İtalyan mutfağının zengin mönülerini Başkentliler'in beğenisine sundu. Ahçı Tassimari, 'Ricotta peynirli çikolatalı bonnet', domates rako yağı ve zeytinle zenginleştirilmiş levrekli ve patatesli 'gnocchi', somon kılıç balığı, ıstakoz tartar domatesli ve fesleğenli esmer pirinç pilavı ile katı yumurta sarısı yatağında daha pirzola biberiyeli patates ve kekikli porçini mantarı yaptı. Yerli ve yabancı kursiyerlerin katıldığı kursta, kursiyerler İtalyan ustanın yaptığı yemeklerin tariflerini tek tek not aldı ve püf noktalarını sordu. Yemeklerin yapımı sırasında da Türk ahçılar İtalyan ustanın yaptığı yemeklere yardım ederek ilgiyle izledi. Yemeklerin tadına bakan kursiyerler, İtalyan yemeklerinin çok lezzetli olduğunu, normalde çiğ balık yemediklerini ancak çiğ balığın İtalyan mutfağındaki lezzetinin çok güzel olduğunu söyledi.
 
İtalyan Ahçı Giuliano Tassimari de Türkiye'ye 5 defa geldiğini belirterek, Türk ve İtalyan mutfağı arasında baharat ve zeytinyağı konusunda benzerlikler olduğunu belirtti. Tassimari, Türk yemekleri arasında ise en çok balık yemeklerini sevdiğini söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 17:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?