5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Afgan öğretmenler Türkçe dersi alacak

Türk İşbirliği ve Kalkanma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Türk Eğitim-Sen, Türk Ocakları ve Koyaş Vakfı işbirliği ile Afganistanlı Türkçe öğretmenlerine Türkiye'de Türkçe eğitimi verilecek. 

Proje kapsamında Türkiye Türkçesi ile Özbek ve Türkmen Türkçeleri arasındaki farklılıklar ve benzerliklerin gösterilmesi ve kardeş ülkeler arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi hedefleniyor. TİKA'da düzenlenen Afganistanlı Türkçe Öğretmenlerine Türkçe Eğitimi Kursu açılış töreninde bir konuşma yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, bir milletin millet olabilmesi için en önemli unsurun dil olduğunu belirterek, "Ne zaman aynı dili konuşup kucaklaşırsak o zaman bu dünya üzerindeki yerimizi garantilemiş oluruz. Bu milletin geleceğini idame ettirebilmesi için eğitimin şart olduğunu görüyoruz" dedi. Afganistan'da başlayan bu hareketin diğer toplumlar tarafından da örnek alınması gerektiğinin altını çizen Özcan, Türk milletlerinin birbirlerini daha iyi anlayabilmeleri için aynı alfabede buluşma çağrısında bulundu. "Geçmişte aramıza ayrılık sokabilmek için batılı devletler çok uğraştı" diyen Özcan, "Bugün de bütün bunlara rağmen bizi bizi yapan değerlere sarılarak Türk varlığını dimdik ayakta gösterebilmeliyiz" diye konuştu. Özcan, Türk Eğitim-Sen'in Türk birliğinin oluşmasında kendisine düşen her konuda hazır olduğunu dile getirdi. 

TİKA Başkanı Hakan Fidan da konuşmasında, TİKA'nın faaliyetlerinin çok geniş bir coğrafyada bir alanda istatistik alt yapılarının oluşturulması, vergi toplama teknikleri gibi alanlarda çok geniş bir coğrafyada faaliyet gösterdiğini belirtti. TİKA'nın önceki yıllara göre proje sayılarında da bir artış olduğunu belirten Fidan, TİKA'nın yılda ortalama 600 projeyi hayata geçirdiğini söyledi. TİKA'nın eğtiim ve kültürel alanlarda da faaliyet gösterdiğini dile getiren Fidan, projeye destek veren Türk Eğitim-Sen, Türk Ocakları ve Koyaş Vakfına da projeye desteklerinden dolayı teşekkür etti. Daha sonra Afganistan'dan gelen ve Türkiye'de Türkçe eğitimi alacak olan öğretmenler basına tanıtıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2006 Pazartesi 16:55:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?