3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Ağır Ceza'dan Gül'e şok karar!

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının ''Kayıp Trilyon'' davasında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığı'' kararını kaldırdı.

Gül hakkında daha önce ''özel evrakta sahtecilik'' ve ''2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na'' aykırılık suçlarından dolayı soruşturma açılmış ancak soruşturma sonunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığı'' kararı verilmişti. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin konuya ilişkin aldığı kararda ise şu ifadelere yer verildi:

"Bu kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yasalar yönünden dokunulmazlığı bulunan ve yasalarda yargılanmaları istisna kabul edilen kişiler ile kıyas yapılarak, şüphelinin Cumhurbaşkanı olması nedeniyle milletvekili ve bakanlara tanınan dokunulmazlığının yasa koyucunun Cumhurbaşkanını da kapsadığı yönünde görüşleri hukuktan yoksun, kanunlara aykırı olduğu açıktır. Kıyasın; kamu hukuku alanında yapılamayacağı, kaldı ki daha önce Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan kişilerin önceden suç işlemiş bulunmalarının doğal olarak yasa koyucular tarafından düşünülemediğinden Anayasa'da bu konuda boşluğun bulunduğu, bunun yerine Anayasa'nın ilgili hükümlerinde değişiklik yapılarak Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan kişilerin Cumhurbaşkanlığı döneminden önceki suçlarına yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiği ve Anayasa'daki bu boşluğun kıyas yolu ile değil, hukuki düzenleme ile ortadan kaldırılması hukuki açıdan çok daha uygun olacağından; şüpheli Abdullah Gül hakkında iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurlarının mahkemesince tartışılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hukuka uygun olmayan takipsizlik kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir.''

Öte yandan, itiraz üzerine verilen kararlar kesin nitelik taşıdığı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı veya Abdullah Gül'ün avukatları, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay'a götürülmesi için Adalet Bakanlığına başvurabilecek. Bakanlığın talebi haklı bulması halinde ise bu kararın ''kanun yararına'' bozulması istemiyle Yargıtay'a başvurulacak. Süreçle ilgili son sözü Yargıtay ise söyleyecek.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 18:30:31
Güncelleme :18 Mayıs 2009 Pazartesi 18:34:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?